ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Aralık 2014 Perşembe 18:53

Çin’den Güney Afrika’ya yatırım önceliği

Çinden Güney Afrikaya yatırım önceliği

Çin, Güney Afrika Cumhuriyeti’ni dış yatırımda öncelikli ülke olarak göreceğini bildirdi.


Çin’e resmi bir ziyaret düzenleyen Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma, başkent Pekin’de Çin Başbakanı Li Keqiang ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile ayrı ayrı görüştü. Cumhurbaşkanı Xi, Zuma’yı askeri törenle karşıladı.

Zuma’nın ziyareti sırasında iki ülkenin, ekipman imalatı, finans ve havacılık gibi alanlarda işbirliğini geliştirme sözü verdiği belirtildi. Başbakan Li, görüşmede Çin'in dış yatırım yapacağı ülkeler arasında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk sıralarda olacağını belirterek, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin sanayileşme sürecine katılmaya ve özel ekonomi bölgeleri ile sanayi bölgelerinin inşasına katkı yapmaya teşvik edileceğini dile getirdi.

Çin’e ilk devlet ziyaretini gerçekleştiren Zuma ise Çin’i, ülkesinin ve Afrika kıtasının samimi ve güvenilir dostu ve ortağı olarak gördüklerini kaydetti. Zuma Çin'in, Afrika'nın kalkınmasına ve Ebola salgınıyla mücadeleye büyük yardım ve destek sağladığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Xi ile Zuma görüşmesinde de işbirliğinin geliştirilmesi masaya yatırıldı. İkili ilişkilerin, kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri seviyesine yükseltilmesi kararlaştırıldı. İki taraf ayrıca 5-10 yıllık işbirliği stratejik programı belirlerken, ikili ticaret ve finans alanındaki işbirliğini de ilerletme konusunda da anlaşmaya varıldı.

Geçen ay Çin ile nükleer enerji işbirliği anlaşması imzalayan Güney Afrika Cumhuriyeti, 2011 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ile gelişen ekonomiler bloğu olan BRICS’e katılmıştı.
Zuma, yarın da Pekin'deki Qinghua Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak.







KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER