ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 16:16

Çin, APEC’e hazır

Çin, APECe hazır

Pekin’de 7-12 Kasım günlerinde yapılacak zirve için tüm hazırlıklar tamamlandı.


Çin, 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan sonraki en büyük organizasyonu olan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Zirvesi’ne hazır.

Güvenlikten, ulaştırmaya, hava kirliliğinden trafik sorununa kadar her şey zirveye hazır hale getirildi.
Dün başlayan ve bugün sona eren APEC Üst Düzey Yetkililer Toplantısı'nda gelecek hafta toplanacak liderler zirvesi için son hazırlıklar ele alındı. Toplantının yapılacağı mekanlara Çin’e has dekorasyon düzenlendi. Zirveye ABD Başkanı Barack Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Kanada Başbakanı Stephen Harper gibi liderler katılacak. Çin, ilk olarak Şanghay’da 2001 yılında ev sahipliği APEC liderler zirvesine ikinci kez ev sahipliği yapıyor.

-ÇİN, ASYA PASİFİK SERBEST TİCARET BÖLGESİ ANLAŞMASI İÇİN BASTIRACAK-

Örgüte üye 21 ülkeden ve uluslararası kuruluşlardan yaklaşık 3 yüz üst düzey yetkilinin katıldığı ve ana teması "Geleceğe Yönelik Asya-Pasifik Ortaklık İlişkilerini Beraber Oluşturalım" olan toplantıda ev sahibi Çin’i Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Baodong temsil etti. Yetkililer, toplantıda bölgesel ekonomik entegrasyonun hızlandırılması, ekonomik inovasyon, reform ve büyümenin ilerletilmesi ile kapsamlı bir şekilde altyapı tesisleri inşasının güçlendirilmesini gibi önemli konuları görüştü.
Çin’in bastırdığı ve ABD’nin karşı çıktığı Asya Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi anlaşmasının ( FTAAP) bu zirvede yeniden ele alınacağı ve Çin’in ağırlığını ortay koyarak bu konuda bir yol haritasının çizileceği ifade ediliyor. FTAAP konsepti 2004 yılında ortaya atılmış ve bu yılın başında Çin, anlaşmanın bitirilmesi için “fizibilite çalışması” yapılması teklifinde bulunmuştu. Halen bölgede 56 adet serbest ticaret anlaşması olduğu belirtildi. Bunun da bölgede kısır rekabete neden olduğunu savunan Çin, FTAAP ile oy birliğiyle kabul edilen ticari anlaşmaları yapabileceklerini ve bölgede birleşik tarifeye sahip olacaklarını savunuyor.

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE ANLAŞMAYA VARILDI-

APEC Sekreterliği Yürütme Müdürü Alan Bollard, bugün Pekin'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, APEC üyelerinin yolsuzlukla mücadelede bilgi paylaşımı konusunda mutabakat sağladığını söyledi. Bollard, APEC bölgesindeki sınır ötesi suçları izlemek ve hatta yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan varlıkları takip edip, kurtarmanın kendileri için gerekli olduğunu da söyledi.
Önerinin Çin ve ABD’den geldiğini kaydeden Bollard, diğer üyeler tarafından olumlu karşılanan teklifin, Pekin Deklarasyonu'nun bakanlar toplantısına sunulacağını da dile getirdi.
Çin, son zamanlarda özellikle ekonomik suça karışmış ve yolsuzluğa bulaşmış Çinlilerin, dış ülkelerden getirtilmesi için büyük çaba gösteriyor. Son olarak Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’li mevkidaşı ile görüşürken, Washington ile bu konuda işbirliği yapma isteğini dile getirmişti.


TEMİZ HAVAYA ‘’APEC MAVİSİ’’ ADINI KOYDULAR

Halk, Pekin’de bugünlerde ender görülen temiz hava ve mavi gökyüzüne ‘’APEC Mavisi’’ adını taktı. Sosyal medyada da en çok konuşulan konular arasında APEC Mavisi geliyor.
Hükümetin istediği zaman hava kirliliğine çözüm bulabildiğini belirten bazı Çinliler, bu günlerdeki havanın bunun ispatı olduğunu ve halkın sağlığı için bunun devam etmesi gerektiğini ifade ediyor. Bazıları ise sırf zirveler için bu tür önlemlerin alınmasını eleştiriyor. Pekin’de hava kirliliğinin neden olduğu ciddi hastalıklarda büyük artış yaşanıyor ve halk bundan endişe duyuyor. Kirlilikten bunalan ve temiz bir yerde yaşamak için başka ülkelere iltica etmeyi düşünenlerin sayıları da az değil. Ayrıca bazı Batılı şirketler de Çin’de çalışan ve hava kirliliğinden dolayı ayrılmak isteyen yabancı çalışanların temel maaşlarına yüzde 15 ‘’hava kirliliği desteği’’ teklif ediyor.















KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER