ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2014 Çarşamba 15:45

Cardoso: Demokratik küreselleşmeye ihtiyaç var

Cardoso: Demokratik küreselleşmeye ihtiyaç var

Brezilya eski Devlet Başkanı Prof. Dr. Fernando Henrique Cardoso, “Dünyada daha demokratik bir küreselleşmeye ihtiyaç var.” dedi.


Brezilya eski Devlet Başkanı Prof. Dr. Fernando Henrique Cardoso, 'Küreselleşme Ne Anlama Geliyor?’ konulu konferans için Türkiye’ye geldi. Fatih Üniversitesi’nde yapılan konferansa Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Luız Henrıque Pereıra Da Fonseca da katıldı. Fatih Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Önder Çetin, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Arabacı, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Gündoğan’ın yer aldığı konferansa sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Göle ile Aksiyon Dergisi yazarı Savaş Genç iştirak etti. Program Soma’da hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.


Brezilya eski Devlet Başkanı Prof. Dr. Fernando Henrique Cardoso, Türkiye’nin küreselleşen dünyada jeo stratejik yapısından dolayı bölgesel bir güç olabileceğini belirtti. Türkiye’nin bölgede jeo stratejik bir önemi bulunduğunu dile getiren Cardoso, “Rusya’ya, Ortadoğu yakınsınız bu konuda çok şanslısınız. Dünyada daha demokratik bir küreselleşmeye ihtiyaç var. Amerikanlaştırma istemiyorsanız, küreselleşmeyi iyi anlamanız gerekiyor.” dedi.

Fernando Henrique Cardoso, Türkiye’de ve Fatih Üniversitesinde bulunmaktan, Brezilya’yı temsil etmekten dolayı çok mutlu olduğunu aktardı. Brezilya’da 1980’den bu yana önemli ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Cardoso, “Bu da dünyanın bize nasıl hızlı geliştiğini gösteriyor.” ifadesini kullandı. Brezilya’nın önemli ilerlemeler kaydettiğini anlatan Cardoso, “Ülke olarak zenginleşiyoruz. Soğuk Savaş döneminden sonra diktatörleri yaşaması imkânsızdı. Brezilya demokratik bir geçiş döneminden sonra birçok değişim yaşandı. Örneğin sivil toplum örgütleri daha güçlendi.” diye konuştu. Cardoso, ülkelerin ulusal çıkarların küresel seviyeye çıktığını sözlerine ekledi.

Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ise Brezilya eski Devlet Başkanı Prof. Dr. Fernando Henrique ağırlamaktan dolayı çok büyük onur duyduklarının altını çizdi. Tekalan, “Dünyada sosyoloji ve sosyologlara ihtiyacımız var. Küreselleşme çok hızlı yaşanıyor. Buda ortak birçok soruna davetiye çıkarıyor. Bu sorunları çözüm bulamak için sosyologlara, onlara tecrübelerine ihtiyacımız var. Bu konuda sizin gibi bir sosyologu ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.” şeklinde konuştu.

Brezilya'nın İstanbul Başkonsolosu Luız Henrıque Pereıra Da Fonseca ise Fatih Üniversitesinde çok fazla Brezilyalı öğrenci olduğuna işaret etti. Preıra, şunları söyledi:

“Fatih Üniversitesi, rektörüne ve ikili ilişkilere katkı sağlayan Brezilya Türkiye Kültür Merkezi çok teşekkür ediyorum. Cardoso’nun görüşlerine Brezilya’da her kesimden insan tarafından çok büyük saygı duyulmuştur, şimdi onu aramızda burada görmekten dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek isterim.”

Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Göle de Cardoso gibi dünyaca ünlü bir sosyoloğu Türkiye’de görmekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi. Cardoso konferans sonunda İspanyolca’dan Türkçe’ye çevrilen ‘Latin Amerika’da Bağımsızlık ve Kalkınma’ kitabını imzaladı.





KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER