ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2014 Salı 11:56

Cameron Türkiye'ye niye geliyor?

Cameron Türkiyeye niye geliyor?

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün başlayacağı iki günlük Türkiye ziyareti ve ziyarette gündeme gelebilecek konulara ilişkin haberler İngiliz basınında geniş yer aldı.


İngiliz basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek Cameron'ın ziyaretinde İngiliz savaşçıların Suriye'ye geçişlerini önlemek için Ankara'ya daha fazla işbirliği çağrısında bulunacağını yazdı. 

Times: "Cameron, IŞİD'le ilgili daha fazla istihbarat işbirliği çağrısında bulunacak"

Times gazetesi, "Cameron'ın Başbakan olduktan sonra yaptığı ikinci Türkiye ziyaretini, savaşçı olduğundan şüphelenilen kişiler hakkında daha fazla istihbarat paylaşması konusunda Ankara'yı uyarmak için kullanacağını" kaydetti. Gazeteye konuşan İngiltere Başbakanlık yetkilisinin, "Cameron, Türklerle İngiliz savaşçılar ve İngiltere vatandaşlarıyla ilgili daha iyi bilgi alışverişi yapılmasını konuşacak" dediği aktarıldı. 

Daily Telegraph: "Cameron, İngiliz savaşçılarla ilgili Erdoğan'ı ikna etmeyi umuyor"

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de ziyarette IŞİD'le mücadelenin detaylıca görüşüleceğini ve Cameron'ın IŞİD'in İngiltere'nin ulusal güvenliğine karşı oluşturduğu tehditten endişe duyduğunu belirtti. Haberde, "Cameron, Türkiye'den Suriye'ye geçen İngiliz savaşçıların hareketlerinin takip edilmesi konusunda yardım etmesi için Erdoğan'ı ikna etmeyi umuyor" denildi. 

Gazete, Türkiye ile İngiltere'nin Suriye'deki krizle ilgili farklı tutumları bulunduğunu, Türkiye'nin önceliğinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i devirmek olduğunu iddia etti. Haberde, görüşmelerde İngiltere'deki yeni terörle mücadele yasa tasarısında da yer alan ticari havayollarının yolcu listelerini İngiltere ile paylaşması konusunun gündeme gelmesinin beklendiği kaydedildi. Cameron'ın bu konuda İngiltere'ye yapılan doğrudan seferlerle ilgili Türkiye'nin tam ve erişilebilir bilgi sunması için talepte bulunacağı belirtildi. 

Guardian: "Cameron, terörle mücadele işbirliğini güçlendirmeyi isteyecek"

Guardian gazetesi de Cameron'ın ziyaretinde IŞİD ile mücadele, Suriye'deki savaş ve Türkiye'nin AB üyeliği konularının bulunduğunu bildirdi. Cameron'ın temaslarında Ankara'dan iki ülke arasındaki mevcut terörle mücadele işbirliğini güçlendirmeyi isteyeceği kaydedildi. 

Yaklaşık 500 İngiliz vatandaşının Suriye ve Irak'ta IŞİD saflarında savaştığı ve bir kısmının Birleşik Krallık'a döndüğü tahmin ediliyor. İngiltere'deki yeni terörle mücadele yasa tasarısı, IŞİD saflarında savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının pasaportlarına el konulması ve pasaportlarının iptali, gümrük polisine yeni yetkiler verilmesi ve havayollarının yolcu listelerini paylaşması gibi önlemleri içeriyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER