ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Kasım 2014 Çarşamba 18:46

Büyükelçi Bikdeli'den Türkiye açıklaması

Büyükelçi Bikdeliden Türkiye açıklaması

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, "Türkiye kaybederse İran kaybeder, İran kaybederse Türkiye" dedi.


İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, "Türkiye kaybederse İran kaybeder, İran kaybederse Türkiye" dedi.

Bilkent Üniversitesi Politik Düşünce Kulübü tarafından düzenlenen konferansta konuşan Bikdeli, Türkiye'de bazı medya ve entelektüel cevreler İran'ı düşman olarak göstermeye çalıştığını belirterek, İran ve Türkiye'nin düşman olmadığını, iki ülke arasında dostça bir ilişki olduğunu söyledi.

Bikdeli, bu yıl İran ve Türkiye'de yeni yönetimler oluştuğunu ve iki ülkenin bugün birbirine çok daha fazla ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve İran arasında "hataya yer olmadığını" ifade eden Bikdeli, "İkimiz birden ya kaybeder ya kazanırız. Türkiye kaybederse iran kaybeder, İran kaybederse Türkiye" dedi.

Büyükelçi Bikdeli, Türkiye ve İran'ın siyasi alanda birçok konuda ortak tutum ve çıkarlarının örtüşmesine rağmen bölgesel konularda görüş farklılıkları bulunduğunu, bunların başında da Suriye konusu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, "Suriye'de Esed'siz bir çözüm istediğini" vurgulayan Bikdeli, "Bize göre, Suriye'de hangi hükümetin iktidarda olacağı Suriyelilerin meselesi. Esed'in gidip gitmeyeceğine onlar karar vermeli, hiçbir yabancı ülke müdahale etmemeli. Bu konu, Türkiye ve İran arasındaki fark. Umuyoruz ki çok geç olmadan bu konudaki pozisyonlarımız yakınlaşır ve ortak bir tutum geliştirebiliriz" diye konuştu.

Alireza Bikdeli, bölgedeki ana sorunun Suriye olduğunu ancak problemin Esed olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Esed hatalar yaptı, muhalifler de hatalar yaptı. Bunlar içsel konular. Hükümetler her yerde hatalar yapabilir. İran'da hatalar yapıyoruz. Türkiye, ABD, Fransa, Avustralya'da da hatalar görebiliriz ama (Suriye'deki) muhaliflere baktığınızda, elinde silahla polise veya askere saldırıyor. Bu bir devrim değil, kriz yaratıyor."

Ortadoğu'daki istikrarsızlığın nedeninin bölge ülkeler arasındaki çatışmalar, zarar verici rekabet ve etkileşim eksikliği olduğunu belirten Bikdeli, "Ortadoğu olarak, bu bizim hatamız" ifadelerini kullandı.

Mevcut siyasi ortamda bölgedeki ilişkileri yönetmenin karışık ve farklı bir görev olduğunu belirten Bikdeli, iyi niyet ve davranışlara bağlı olunması gerektiğini ancak uluslararası sistemin etkileşim ve dayanışmaya karşı koyduğunu söyledi.

Bikdeli, İran'daki sorunlar da dahil olmak üzere küresel ve bölgesel sorunlara yönelik kapsamlı bir bakış açısı benimsenmesi gerektiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ve İran karşı karşıya gelmemelidir. Batı'nın bizim hakkımızdaki planı açık ama kaderimiz, Türkiye ve İran'ın birbiriyle nasıl anlaştığına bağlı. Biz İslami değerlere dayanan bir etkileşim sürdürmeyi denemeliyiz ya da iki ülke arasındaki karşılıklı, örtüşen çıkarlar ile iyi komşuluk ilişkisine dayalı ilişkiler kurmalıyız."

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER