ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Aralık 2014 Salı 10:32

Bush yönetimine soruşturma çağrısı

Bush yönetimine soruşturma çağrısı

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimi hakkında soruşturma açılması çağrısı yaptı.


ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin, CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair açıkladığı raporun yansımaları devam ediyor.

Almanya'daki insan hakları organizasyonunun eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimine karşı yasadışı işkence uygulamaları nedeniyle dava açmasının ardından ABD'de de işkence suçlarının soruşturulması talebinde bulunan benzer sesler yükselmeye başladı.

Amerikan Sivil Özgürlükler (ACLU) kuruluşu ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) ABD Adalet Bakanı Eric Holder'a hitaben yazdıkları ortak mektupta, CIA raporuyla ilgili soruşturma başlatılması ve soruşturmanın özel savcı tarafından yapılması çağrısı sonrasında New York Times gazetesi de eski başkan Bush yönetimindeki savaş suçlarının soruşturulmasını istedi.

Gazetenin, ''İşkenceleri ve patronlarını soruştur'' başlıklı editoryal yazısında, Adalet Bakanlığından, Bush yönetiminin önde gelen isimlerinden dönemin başkan yardımcısı Dick Cheney ve Bush dahil diğer önemli isimlerin soruşturulması talep edildi.

Bush yönetiminin gözaltındaki uygulamalarının, "hukuk bahanesiyle işkence ve ciddi suçları işlemek için büyük bir suç komplosu" olarak nitelendirildiği yazıda, Cheney, Cheney'in genel sekreteri David Addington, eski CIA Başkanı George Tenet ile hukuk müşavirliği avukatları Jay Bybee ve John Yoo hakkında soruşturma açılması çağrısında bulunuldu.

Senato raporunda belirtilen uygulamalara işaret edilen yazıda, ''Bunlar basitçe suçtur" ifadesine yer verildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da sert şekilde eleştirildiği yazıda, Obama'nın başkanlığı döneminde, işkence ve terör şüphelilerinin adalete hesap vermesi konusunda başarısız olduğu kaydedildi.

''Adli soruşturma başlatılması bir ödeşme değildir. Bunun bir daha asla olmayacağından emin olmak içindir ve devletin ahlaki güvenirliğini yeniden kazanmasıyla ilgilidir'' değerlendirmesi yapılan yazıda, ''Cheney, Bush, Rumsfeld, Rice Tenet ve diğerlerinin milletimizin itibarını sonsuza denk lekeleyecek zulümleri yüzünden haklarında soruşturma açılması ne iyi Noel hediyesi olurdu'' ifadelerine yer verildi.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin 9 Aralık'ta kamuoyuna açıkladığı CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine yönelik gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporunda, CIA'nın işkence taktikleri uyguladığı belirtilmişti.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER