ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Eylül 2013 Cuma 07:53

BM’nin raporu Esad’ı işaret etti

BMnin raporu Esadı işaret etti

BM denetçilerinin Suriye’deki kimyasal silahlarla ilgili Şam’ın kenar mahallelerinde yaptığı çalışmaların sonucu pazartesi açıklanacak.


Rapordan ilk sızan bilgilere göre BM denetçileri, Esad rejiminin kimyasal silahlarla katliam yaptığı konusunda emin.

Suriye’de rejimin Şam’ın banliyölerinde kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği katliamın ardından BM denetçilerinin bölgede yaptığı denetimler sonunda hazırladığı raporun pazartesi günü açıklanacağı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili BM müfettişleri tarafından hazırlanan raporun “16 Eylül Pazartesi günü yayımlanacağını” belirtti.

Güçlü kanıtlar var

ABD’nin prestijli dergisi Foreign Policy’de, BM’nin açıklamaya hazırlandığı raporda BM denetçilerin kimyasal saldırı ile ilgili olarak Suriye lideri Esad’ı işaret eden ‘ yeterli’ kanıtları topladıkları belirtildi. 3 BM diplomatının verdiği bilgiye göre, saldırının çok büyük olasılıkla Esad rejimince yapıldığına dair güçlü kanıtlar olduğu belirtiliyor. Raporda emri vereni suçlamaktan kaçınılsa da BM diplomatları, “Denetçilerin bize sunduğu zengin veri ve kanıtlardan kimin yaptığına dair sonuç çıkarılabilir” diyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov, Rusya’nın önerdiği ‘Suriye’nin kimyasal silahlarını teslimi karşısında askeri müdahalenin durdurulması’ önerisini görüşmek üzere Cenevre’de bir araya geldi.

Kerry: Sözler yeterli değil

Görüşme sonrası açıklama yapan Kerry, “Suriye rejiminin verdiği sözler bize göre yeterli değil. İmzanın ardından 10 gün içinde Esad anlaşmanın gereğini yerine getirmeli” dedi. Lavrov ise “Diplomatik çözüme ulaşırsak askeri müdahaleye gerek kalmaz” diye konuştu.

Bu arada BMGK’nın 5 daimi temsiclisi de dün BM çatısı altında gayrı resmi bir toplantı yaparak Suriye konusunu görüştükleri öğrenildi. Toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Stargazete.com

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER