ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Aralık 2014 Pazartesi 18:41

BM'den İsrail'e soruşturma çağrısı

BMden İsraile soruşturma çağrısı

BM'den yapılan yazılı açıklamada Zeyd, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünden önceki olayların da rahatsız edici olduğunu ve dikkatle araştırılması gerektiğini ifade etti.


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, İsraill'e işgal altındaki Filistin topraklarında saldırılarını durdurması ve protestolar esnasında ölen ve yaralananlarla ilgili "kapsamlı, etkili, bağımsız ve tarafsız" bir soruşturma başlatması çağrısında bulundu.

Filistinli bakanın ailesine başsağlığı dileyen Zeyd, "İnsan Hakları Günü'nde, Ebu Ayn'nın İsrail'in yasadışı yerleşim kurmasını protesto etmek için barışçıl bir protesto sırasında hayatını kaybetmesi korkunç ve trajik bir ironi" ifadesini kullandı.

Bakan Ebu Ayn'ın ölümünün ardından Batı Şeria'daki Calazun Mülteci Kampı'nda İsrail askeriyle çatışan 14 yaşında bir Filistinli erkek çocuğun açılan ateş sonucu ağır yaralanmasıyla ilgili de soruşturma başlatılması gerektiğine dikkati çeken Zeyd, süregelen ölümcül olayların hesap verme zorunluluğu gerektirdiğini belirtti.

İsrail Savunma Kuvvetlerinin Ebu Ayn'ın ölümü ile ilgili soruşturma başlatmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Zeyd, "İsrailli askerlerin aşırı güç kullanımı da dahil tüm diğer olaylar için de kapsamlı, etkili, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatılması gerek. İnsanların soruşturmaya güvenebilmesi için de, soruşturmanın hızlı ve kesinlikle şeffaf olması gerek" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER