B67. Dünya Sağlık Asamblesi dolayısıyla düzenlenen "Sağlık Hizmetleri Saldırı Altında" başlıklı toplantıda konuşan Amos, Ocak 2012 ile Aralık 2013 arasında 23 ülkede hastalara, sağlık personeline, ambulanslara ve sağlık merkezlerine 1800'den fazla saldırı düzenlendiğini belirtti.
Bu dönemde 160'tan fazla sağlık personelinin öldürüldüğünü ve 260'tan fazlasının yaralandığını bildiren Amos, 560'tan fazla sağlık personelinin ise kaçırıldığını veya tutuklandığını kaydetti.
Bu durumun başta çocuklar olmak üzere zor durumdaki insanların sağlıklarını doğrudan etkilediğini anlatan Amos, Suriye'den örnek vererek, "Suriye'nin her yerinde sağlık sistemi çöktü" dedi.
Suriye'de sağlık personeli ve merkezlerinin hedef alınmasının bir savaş yöntemi olarak kullanıldığını belirten Amos, "Hükümet ve muhalif güçler hastanelere, ambulanslara, doktorlara ve diğer sağlık personeline sistematik olarak saldırdı" diye konuştu.
İlaçların ve medikal malzemenin yardım konvoylarından alındığını söyleyen Amos, "Hükümetin, muhalif savaşçıların tıbbi tedavi hakkı olmadığını düşündüğü bir durumu yaşıyoruz" ifadesini kullandı.
- "Saldırılar artıyor"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Margaret Chan de sağlık hizmetlerinin daha önce hiç görülmediği kadar saldırı altında olduğunu söyledi.
Bu durumun haberlerde her gün rahatlıkla görüldüğüne dikkati çeken Chan, ancak haberlerde yer alan saldırılardan çok daha fazlasının gerçekleştiğini kaydetti.
Bu sorunun sadece çatışmalardan kaynaklanmadığını dile getiren Chan, saldırıların dünyanın her yerinde ve pek çok biçimde gerçekleştiğini ifade etti.
Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılarla uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirten Chan, "Saldırılar sadece devam etmiyor, aynı zamanda artıyor" dedi.