ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ocak 2014 Perşembe 13:04

BM o fotoğrafları talep etti

BM o fotoğrafları talep etti

Suriye'deki işkence ve katliam fotoğrafları BM'yi harekete geçirdi.


BM İnsan Hakları Komisyonu, Suriye'deki işkence fotoğraflarını incelemek için talep etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan Soruşturma Komisyonu, Anadolu Ajansı'ndan (AA) Suriye'deki rejim güçleri tarafından binlerce kişiye uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğrafları istedi.

AA, Suriye'deki acıya son verilmesi doğrultusunda BM'nin çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.
Komisyon, AA yetkililerine gönderdiği e-postada AA'nın 20 Ocak'ta yayınladığı "Suriye'deki Savaş Suçları Belgeleri" başlıklı haberini büyük bir ilgi ile takip ettiklerini ve söz konusu fotoğrafları incelemek istediklerini belirtti.

KOMİSYON DA AYNI FİKİRDE!

Kendilerinin de daha önceki raporlarında sık sık Suriye hükümetine ait gözaltı merkezlerindeki işkence ve cinayetlerle ilgili iddialara yer verdiklerine dikkati çeken Komisyon, "Biz de 'inanılır, akla yatkın gerekçeler' temelinde Suriye'deki devlete ait gözaltı merkezlerinde insanlık karşıtı suç oluşturacak oranda işkence yapıldığını belirledik" ifadesini kullandı.

Soruşturma Komisyonu, AA'dan işkence iddialarını destekler nitelikteki fotoğrafları inceleme ve raporda "Caesar" adıyla anılan tanıkla görüşme yapma talebinde bulundu.
Tüm görüşmelerin gizli yapıldığına dikkati çeken Komisyon, "Caesar"ın ve olaya dahil olan diğer kişilerin kimliklerinin kesinlikle açıklanmayacağı güvencesini verdi.
Komisyon, AA'nın taleplerini kabul etmesi durumunda fotoğrafları ocak ayı sonunda tamamlanacak ve martta BM İnsan Hakları Konseyi ile Güvenlik Konseyi'ne sunulacak raporuna ekleyebileceğini kaydetti. Komisyon, ocak ayına kadar verilen sürenin AA tarafından kısa bulunması durumunda şubat ortasında Türkiye'ye ziyarette bulunabileceklerini de belirtti.

AA, KATKIDA BULUNMAYA HAZIR

AA ise Soruşturma Komisyonu'na verdiği yanıtta Suriye'de işlenen insan hakları ihlalleriyle ilgili rapora katkıda bulunmaya hazır olduğunu duyurdu.

Söz konusu fotoğrafların yanı sıra AA muhabirleri tarafından ulaşılan haber, fotoğraf ve görüntüleri de Komisyon'a sunabileceğini belirten AA, Suriye'deki görev süreleri sırasında insan hakları ihlallerine tanık olan AA muhabirlerinin Komisyon üyeleri ile görüşmelerde bulunabileceğine işaret etti.
Komisyon üyelerinin mart ayında BM İnsan Hakları Konseyi ile Güvenlik Konseyi'ne sunulacak raporun tamamlanması için Türkiye'ye yapacakları ziyaretten mutlu olacağını açıklayan AA, "bu işbirliğinin, Suriye'deki iç savaş kurbanlarının acısına son vermesini umut ettiğini" belirtti.
BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 22 Ağustos 2011'de S-17/1 sayılı karar çerçevesinde kurulan Soruşturma Komisyonu, şimdiye kadar 2500'den fazla tanık ve öldürülenlerin yakınları ile görüşme yapmış, Suriye Arap Cumhuriyeti'nde işlenen insan hakları ihlallerini ortaya koyan 6 rapor hazırlamıştı.
AA'nın 20 Ocak'ta yerel saatle 21.00'de (GMT 19:00) Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün imzasıyla yayınladığı "Suriye'deki Savaş Suçları Belgeleri" başlıklı haber ve fotoğraflar, tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı.
AA'nın yayınladığı rapor, Esed rejiminden askeri bir yetkilinin son 2 yıl içinde 11 bin cesetten çektiği 55 bin fotoğrafı içeriyor. Rapor ve fotoğraflar, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin 3 yıldır devam eden iç savaş sırasında işlediği savaş suçlarını belgeliyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER