ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Kasım 2014 Çarşamba 07:57

BM, Kuzey Kore’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevkini istedi

BM, Kuzey Korenin Uluslararası Ceza Mahkemesine sevkini istedi

BM, BM Güvenlik Konseyi’ne Kuzey Kore’nin insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevki için çağrıda bulundu.


Birleşmiş Milletler (BM), BM Güvenlik Konseyi’ne Kuzey Kore’nin insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevki için çağrıda bulundu.

BM Genel Kurulu’na bağlı BM İnsan Hakları Komitesi, Pyongyang yönetiminin işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçların ele alınacağı bir araştırma yapılması çağrısında bulundu. İnsan Hakları Komitesi’nin çağrısının hayata geçebilmesi BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor. BM geçtiğimiz şubat ayında yayınladığı raporda Kuzey Kore’de yaşanılan baskı ve zulümleri "kelimelerle tarifi mümkün değil" diye nitelemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Af Örgütü, İnsan Hakları Komitesi tarafından alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Bağlayıcılığı olmayan oylamaya 111 ülke destek verirken, 19’u karşı oy verdi ve 55’i ise katılmadı. Oylanan karar tasarısında Kuzey Kore'nin insan hakları sicili kınanırken, Güvenlik Konseyi'ne işlenen suçlardan sorumlu olanları hedef alan ambargolar konulması da talep edildi.

BM’de Kuzey Kore için alınan kararı diplomatlar, Çin’in Güvenlik Konseyi’nde veto edeceğini savundu. İsminin açıklanmasını istemeyen bazı diplomatlar, Pekin’in Pyongyang yönetimi ile yakın müttefik olduğunu hatırlatarak, Kuzey Kore’nin UCM’ye sevk edilmesinin olası olmadığını dile getirdi. Bu arada Kuzey Kore’nin UCM’ye sevkine karşı Rusya’nın da Konsey’de veto hakkını kullanacağı iddia ediliyor. İnsan Hakları Komitesi’nin ardından BM Genel Kurulu'da önümüzdeki haftalarda konuyu oylamak için bir araya gelecek.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER