ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Kasım 2014 Salı 21:29

BM kararı: IŞİD'e hava saldırısı

BM kararı: IŞİDe hava saldırısı

Zeyd Raad el-Hüseyin, IŞİD'in "tekfiri ideolojisi" ile etkili mücadele yürütülmesi gereğini vurgulayarak, "IŞİD'in ideolojisi ile mücadele için oluşturulacak cepheye verilecek destek, Irak halkının acılarını dindirmede hava saldırılarından daha etkili olabilir" dedi.


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Prens Zeyd Raad el-Hüseyin, IŞİD'in "tekfiri ideolojisi" ile etkili mücadele yürütülmesi gereğini vurgulayarak, "IŞİD'in ideolojisi ile mücadele için oluşturulacak cepheye verilecek destek, Irak halkının acılarını dindirmede hava saldırılarından daha etkili olabilir" dedi.

BM Güvenlik Konseyi, Irak'ta yaşanan güvenlik ve insani krize ilişkin son gelişmeleri görüşmek üzere toplandı. Toplantıda BM'nin üst düzey temsilcileri bölgedeki sorunlara ilişkin sunum yaptı.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov, toplantıda yaptığı sunumda yıllardır çatışmalardan yorgun düşen Irak halkının şimdi de IŞİD tehdidi nedeniyle zor günler geçirdiğini söyledi.

IŞİD'in, Irak yerine soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suçların üzerine bina edilmiş bir "terör devleti" kurmayı amaçladığını kaydeden Mladenov, Irak içindeki tüm unsurların IŞİD'e karşı birlik olması gerektiğini ifade etti.

Irak'taki şiddet olaylarına ilişkin de bilgiler veren Mladenov, "Irak'ta 2014 başından bu yana en az 10 bin sivil öldürüldü, 20 bin sivil de yaralandı. Sadece 2014'te 1 milyon 900 bin kişi yerlerinden edildi. Bu ülke için büyük bir yıkım" dedi.

"3.6 milyon kişi IŞİD kontrolünde yaşıyor"

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da konuşmasında güvenlik sorunları ve devam eden çatışmaların Irak'ta insani yardım ulaştırmaya engel teşkil ettiğini söyledi.

Amos, Irak'a komşu ülkelerde 100 bin kayıtlı mülteci bulunduğunu belirterek, "3 milyon 600 bin Iraklı IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde yaşıyor. Bunlardan 2.2 milyonunun acil yardıma ihtiyacı var" diye konuştu.

Ülke genelinde insani durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Amos, 5 milyon 200 bin kişinin yardıma muhtaç durumda olduğunu anlattı.

Bunun sadece bir Irak krizinden ibaret olmadığını vurgulayan Amos, "Bu bir kısmi bölgesel felaket. Sivillerin korunması, ulusal ve uluslararası çabaların merkezinde olmalı" dedi.

"Tekfir ideolojisi ile mücadele"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Prens Zeyd Raad el-Hüseyin de konuşmasında İslam'ın masum insanların öldürülmesini, işkenceyi, elçilerin ve yardım görevlilerin öldürülmesini, din değiştirme için zorlamayı, köleliği, kadınlara ve çocuklara eziyeti yasakladığını söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin temelini teşkil eden Roma Statüsü'ne göre IŞİD'in eylemlerinin soykırım ve savaş suçuna girebileceğini ifade eden Zeyd, bu suçları işleyenlerin adalete hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.

Irak Hükümeti ve ilişkili silahlı grupların da insan hakları ihlallerinde bulunduklarının rapor edildiğini kaydeden Zeyd, Irak Hükümeti'ne bu suçların sorumlularının yargılanabilmesi için Roma Statüsü'ne taraf olma çağrısı yaptı.

Zeyd, uluslararası toplumun IŞİD ile mücadelede daha çok güvenlik konularına yoğunlaştığını da vurgulayarak, IŞİD'in "tekfiri" ideolojisine ilişkin yeterli mücadelenin sergilenmediğini söyledi.

"Tekfiri" ideolojinin kendi inancının dışında gördüğü her şeyi yok etmeyi amaçladığının altını çizen Zeyd, "BM Güvenlik Konseyi'nden IŞİD'in şiddet ve ölüm içeren ideolojisine karşı mücadeleye destek vermesini istiyorum. IŞİD'in ideolojisi ile mücadele için oluşturulacak cepheye verilecek destek, Irak halkının acılarını dindirmede hava saldırılarından daha etkili olabilir" dedi.

Dünya genelinde etkin bazı Müslüman alimlerin yayınladığı IŞİD'i reddeden açıklamanın yeterli ilgiyi görmediğini dile getiren Prens Zeyd, Müslümanlar arasında bu ideolojinin yayılmasının engellenmemesi durumunda "dün el Kaide bugün IŞİD" olarak ortaya çıkan sorunun çözülemeyeceğine vurgu yaptı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER