ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ekim 2014 Pazartesi 15:13

Bir kez daha galip geldi

Bir kez daha galip geldi

Macaristan’da dün gerçekleştirilen yerel seçimlerin galibi 2010 yılından bu yana hükümeti yöneten Genç Demokratlar Partisi (Fidesz) ve küçük ortağı Hristiyan Demokrat Halk Partisi (KDNP) koalisyonu oldu.


1945-1989 yılları arasında demir perde ülkesi olarak Varşova Paktı üyesi olan ve 1989 yılında bu üyelikten çıkarak özgürlüğüne kavuşan Macaristan halkı, yedinci kez yerel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkesi olan Macaristan’da ülke genelinde 3 bin 200 yerleşim biriminde belediye başkanını belirlemek için yaklaşık 8,2 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 44,06’ının (3,6 milyon) sandığa gitmesi halkın seçimlere önem vermediğini gösterdi. Geçtiğimiz seçimlere göre oldukça düşük bir katılım yüzdesinin ortaya çıktığı Macaristan’da belediye başkanını Fidesz-KDNP çıkarak seçimlerin uzak ara galibi oldu.

Ülke genelinde Fidesz-KDNP 225, sağcı parti Jobbik 81, koalisyon partileri 70 belediye başkanı çıkardı.

Başkent Budapeşte’de oyların yüzde 49,1’ni alan mevcut Budapeşte Belediye Başkanı İstvan Tarlos yeniden seçilirken, ikinciliği aldığı yüzde 36 oy ile sol koalisyonun adayı eski Macaristan Ekonomi Bakanı Lajos Bokros oldu. Budapeşte’nin toplam 23 ilçesinden 17’ni Fidesz kazanırken, 5 ilçesini sosyalist koalisyonu, birini ise bağımsız belediye başkanı kazandı.
 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER