ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2014 Cuma 13:27

Bir kasaba daha peşmerge güçlerinde

Bir kasaba daha peşmerge güçlerinde

Irak’ın Diyala ilinin Celavle kasabasının tamamen peşmergenin kontrolüne geçtiği bildirildi.


Alınan bilgiye göre peşmerge, kasabanın batısını elinde bulunduran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplara yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenledi. Sabaha kadar süren çatışmalarda kayıp veren IŞİD militanları, bölgeyi terketmek zorunda kaldı.

Germiyan Polis Müdürü Hasan Muhammed Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 44 gün süren çatışmaların ardından Celavle kasabasını tamamen kontrollerine aldıklarını söyledi. Birçok IŞİD militanının öldürüldüğü son çatışmada, 4 peşmergenin de yaralandığını aktaran Salih, Sadiye kasabasını da IŞİD’in elinden kurtarmak için operasyon hazırlıklarına başladıklarını belirtti.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

Diyala'da 25 IŞİD militanı öldürüldü

Irak'ın Diyala ilinde meydana gelen çatışmada 25 IŞİD örgütü militanının öldürüldüğü bildirildi.

Diyala'daki polis teşkilatının komutanı Tümgeneral Cemil eş-Şemri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşiretlerin desteğini alan güvenlik güçleri ile IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların sabah saatlerinde Sed Hamreyn bölgesinde çatıştığını söyledi. Şemri, ağır silahların kullanıldığı çatışmada 25 IŞİD militanının öldürüldüğünü, 3'ü polis, 2'si aşiret üyesi 5 kişinin yaralandığını belirtti.

Şemri ayrıca güvenlik güçlerinin operasyonlarını yoğunlaştırarak, bölgede kontrolü sağladığını kaydetti.

IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, 10 Haziran'da Irak'ın en büyük kentlerinden Musul ve Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı kentlerde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı. Ayrıca ülkenin kuzeyindeki Salahaddin iline bağlı Süleymanbeg ve Yesrib'in de aralarında bulunduğu 10 ilçe ve nahiye, ordunun kontrolünden çıkmıştı. Söz konusu bölgeleri IŞİD militanlarıyla silahlı grupların kontrol ettiği ifade ediliyor.

IŞİD'in Sünni gruplara "biat etmeleri" için 48 saat mühlet tanıdığı iddiası

Öte yandan, Aşiret kaynaklarından alınan bilgiye göre, Diyala ilinin es-Sadiyye nahiyesindeki IŞİD mensupları, silahlı 5 Sünni gruptan 48 saat içerisinde biat etmelerini aksi halde nahiyeden ayrılmalarını istedi.

Es-Sadiyye nahiyesinde bulunan ve IŞİD'in "biat çağrısı" yaptığı silahlı grupların "İslam Ordusu, Ensar es-Sünne, Nakşibendi Ordusu, El-Mücahidin Tugayları ve İslami Ordu" olduğu ifade edildi.

"Biat" etmeyi kabul etmemeleri halinde söz konusu Sünni gruplarla IŞİD arasında çatışma çıkabileceği belirtiliyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER