ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2014 Çarşamba 11:44

Bir çocuğun gözyaşı, köyüne okul kazandırdı

Bir çocuğun gözyaşı, köyüne okul kazandırdı

TİKA, Makedonya'daki eğitim kurumlarına desteğini sürdürüyor.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Makedonya'daki eğitim kurumlarına desteğini sürdürüyor.

Kırçova'ya bağlı Mahmut ve Mogila'ya bağlı Budaklar köylerinde, son derece kötü koşullarda eğitim verilen iki ilkokul binası TİKA tarafından yeniden inşa edilerek hizmete açıldı.

Mahmut Köyü'ndeki okul açılışında konuşan TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, belediye yetkilileri ile bir yıl önce üzerinde uzlaştıkları projeleri hayata geçirmiş olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Köy okulunun önceki halini televizyonda gördüğünü anlatan Çevik, "Bir öğrencinin kötü şartlarda eğitim gördüğü için gözyaşı dökmesi beni çok etkilemişti" diye konuştu.

Çevik, daha sonra Kırçova'daki belediye yetkilileriyle irtibata geçtiklerini ve yeni okulun inşası için karar aldıklarını ifade ederek, TİKA olarak birçok okul inşa ettiklerinin ancak bu okulun kendileri için özel bir yeri olduğunu vurguladı.

Kırçova Belediye Başkanı Fatmir Dehari de Kırçova'da okul ve yolların inşasında büyük yardımları bulunan TİKA'ya teşekkür etti.

Dehari, burada yetiştirilecek yeni nesiller göz önüne alındığında, bugün hizmete giren yeni okul ile aslında bir hapishanenin kapandığına dikkati çekti.

Mogila'ya bağlı Budaklar Köyü'nde adeta yeniden inşa edilen ilkokul binasının açılışında konuşan Çevik, TİKA olarak Makedonya'da yaptıkları yardımlarda ayrım gözetmediklerini belirterek, bugüne dek yaklaşık 30 milyon avro değerinde projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

TİKA, MAKEDONYA'DA ROMANLARA DESTEK OLACAK


Çevik, Makedonya'daki temasları kapsamında ayrıca, Roman kökenli Devlet Bakanı Necdet Mustafa ile görüştü.

Çevik, görüşme sırasında ilerleyen dönemde ülkedeki Roman topluluğu için neler yapabileceğini değerlendirdiklerini belirterek, "Amacımız, Makedonya'da yaşayan etnik unsurların arasında sosyal dayanışmayı sağlayarak, bu insanların ekonomik seviyelerinin yükseltilmesi ve Makedonya devletiyle de varolan ilişkilerin güçlendirilmesi" şeklinde konuştu.

Makedonya'da Romanlarla ilgili yapılan çalışmalara da dikkati çeken Çevik, Devlet Bakanı Mustafa'nın özellikle kırsal alanda yaşayan Roman toplumunun ekonomik olarak kalkınmalarına destek olacak projelerin geliştirilmesi için kendilerinden talepte bulunduğunu, bu taleplere imkanları doğrultusunda cevap vermeye çalışacaklarını söyledi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER