ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Şubat 2014 Çarşamba 14:31

Binlerce Azerbaycanlı Hocalı Şehitleri Anıtı'na akın etti

Binlerce Azerbaycanlı Hocalı Şehitleri Anıtına akın etti

Katliamın 22. yılında, olayın acısını yıllardır kalplerinde taşıyan binlerce Azerbaycanlı, başkent Bakü'de "Hocalı Şehitleri Anıtı"na akın etti.


Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşta Ermeni güçlerinin 1992'de Hocalı'da 613 sivili katletmesinin acısı, Azerbaycan'da hala tazeliğini koruyor.

Katliamın 22. yılında, olayın acısını yıllardır kalplerinde taşıyan binlerce Azerbaycanlı, başkent Bakü'de "Hocalı Şehitleri Anıtı"na akın etti.

Şehitlik anıtını ilk önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva ve diğer yetkililer ziyaret etti. Şehitlik ziyareti için Bakü ve diğer bölgelerinden gelenler, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kur'an-ı Kerim okunan ziyarette anıt, kırmızı karanfillerle donatıldı.

Katliamda hayatını kaybeden ve mezarı bile bulunmayanların yakınları, anıtı gözyaşları içerisinde temizleyerek, şehit isimlerini öperek teselli bulmaya çalıştı.

Hocalı Katliamı kurbanları, Bakü ve diğer illerde gün boyu düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

TBMM Dışişleri Komisyonu'ndan ortak bildiri

Bu arada TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri, Hocalı katliamının 22. yılı dolayısıyla ortak bir bildiri yayınlandı.

Bildiriyi, Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır okudu. Bozkır, şunları kaydetti:

"Ermenistan Cumhuriyeti birlikleri tarafından, 1992 yılının 25 Şubat’ını 26 Şubat’a bağlayan gecesinde Yukarı Karabağ’ın Hocalı kasabasına düzenlenen saldırıda, 106’sı kadın, 63’ü çocuk ve 70’i yaşlı olmak üzere, toplam 613 Azerbaycan vatandaşı katledilmiştir. 76’sı çocuk, 487 kişi yaralanmış, 1275 kişi de Ermenilerce esir alınmıştır. O tarihten bu yana kayıp olan 150 kişinin akıbeti ise bilinmemektedir.

Türkiye olarak, Azeri kardeşlerimizin bundan tam 22 yıl önce Hocalı’da karşı karşıya kaldıkları hunharca saldırı ve katliamı her zaman kalbimizin en derinlerinde hissediyor, bu acıyı en içten duygularımızla paylaşıyoruz. Ermenistan Cumhuriyeti birliklerince gerçekleştirilen bu katliamı ve Azerbaycan topraklarının yıllardan beri devam eden işgalini kınıyoruz.

İnsanlık tarihinin en kara sayfalarından biri olan Hocalı katliamı, sonuçları itibariyle, bölgenin barış, huzur, güvenlik ve istikrarı açısından bugün için de bir sorun olma niteliğini korumaktadır. Sivil halka yöneltilen bu acımasız, insanlık dışı saldırganlık ve işgal neticesinde 1 milyona yakın Azerbaycanlı kardeşimiz yurtlarından ayrılmak zorunda kalmış ve 20 yıldır kaçkın hayatı yaşamaya mahkum edilmişlerdir.

Bu tür saldırgan eylemlerin tekrarlanmaması için uluslararası toplumun ve Minsk Grubunun bu katliama hak ettiği önemi vermesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerektiğini bir kere daha vurguluyoruz. Bu açıdan Azerbaycanlı kardeşlerimizle dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu vesileyle Ermenistan’a da işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an önce çekilmesi çağrısını tekrarlamakta yarar görmekteyiz." 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER