ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2014 Perşembe 14:41

Berdimuhamedov, Belarus'da

Berdimuhamedov, Belarusda

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Belarus'un başkenti Minsk'de resmi temaslarda bulunuyor.


Resmi ziyaret ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülke Devlet Başkanları Zirvesi için Belarus'da bulunan Berdimuhamedov, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından törenle karşılandı. Liderler, ikili görüşme gerçekleştirdi.
Daha sonra heyetler arası görüşmelere katılan Berdimuhamedov ile Lukaşenko, kimya sanayi, makine mühendisliği, metal, tekstil, gıda ve tarım sektörlerinde işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve bu alanlarda yeni işbirliği imkanlarını ele aldı.

Lukaşenko, Türkmenistan ile ticari ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu belirtti. Kısa zamanda iki ülke ticaret hacminin 500 milyon dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Lukaşenko, Belarus yapımı biçerdöver, otobüs, yük vagonu gibi birçok iş makinelerini temin edebilecek kapasitede olduklarını ifade etti. Türkmenistan'da konut inşasının kapsamlı bir biçimde devam ettiğini söyleyen Lukaşenko, inşaat malzemeleri ve asansör cihazları pazarına da büyük ilgi gösterdiklerini belirtti.
Lukaşenko, bilimsel araştırma alanında da önemli tecrübeye sahip olduklarını kaydederek, Belaruslu bilim adamları tarafından üretilen modern buluşların Türkmenistan devlet kurumlarının ilgisini çektiğini bildirdi.

Konuk Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Belarus ile ekonomik işbirliğinde son dönemde ciddi artış yaşandığını kaydederek, Belarus firmaların ülkesinde 1 milyar 145 milyon dolar ve 1 milyar 33 milyon manat değerinde 16 projeye imza attıklarını kaydetti. Belarus iş makinelerinin Türkmenistan'da yaygın biçimde kullanıldığını söyleyen Berdimuhamedov, 2002 yılından bu yana Minsk Otomobil Fabrikasının Türkmenistan'a 5 binden fazla iş makinesi sattığını ve bunun yanı sıra Minsk Traktör Fabrikası'nın ürünlerini satın aldıklarını belirtti. Türkmen lider, Belarus pazarını da iyi değerlendirmek istediklerini kaydederek, bu ülkeye yakıt ürünleri, tekstil ve hafif sanayi ürünlerini ihraç etmek istediklerini söyledi.
Resmi konuşmaların ardından Berdimuhamedov ile Lukaşenko ortak bildiriye ve Belarus tarım, otomobil, yol yapım, yolcu taşıma araçlarının temini alanında işbirliği anlaşmasına imza attılar. Bunun yanı sıra ulaştırma, kültür ve sanat, eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Berdimuhamedov, 10 Ekim'e kadar Belarus'da temaslarda bulunacak. Minsk'te Türkmenistan Büyükelçiliği'nin temelini atan Berdimuhamedov, 10 Ekim'de BDT Devlet Başkanları Zirvesi'nden sonra ülkesine dönecek.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER