ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 19:58

Belçika'da grev hayatı felç etti

Belçikada grev hayatı felç etti

Son dönemdeki üçüncü bölgesel grev sorunsuz sona ererken, soğuk havalar nedeniyle protestocular evlerine dağıldı.


Belçika’da yeni kurulan merkez-sağ hükümetin aldığı kemer sıkma politikalarını protesto eden sendikalar, erken saatlerde başlayan grevle hayatı yine durma noktasına getirdi. 

Son iki haftada yapılan iki bölgesel grevler Belçika'da ciddi aksaklıklara sebep oldu. 15 Aralık genel grevi öncesi yapılan üçüncü bölgesel grev Brüksel ve Brabant Bölgelerinde hayatı felç etti. Brüksel'e giden bütün trenler iptal edilirken toplu taşıma şirketinin hiçbir aracı hareket etmedi.

Grevin etkilediği diğer bir alan da Brüksel Havalimanı oldu. Grevlerden dolayı toplam 19,3 milyon Euro zarara uğrayan Brüksel Havalimanı birçok uçak seferini iptal etmek zorunda kaldı. Uzun saatleri bulan gecikmeler yolcuları çileden çıkardı. Eylemciler Brüksel'e giden anayolları bloke etti. Başkente ulaşmak isteyen vatandaşlar da kısmen bu blokajlar sebebiyle işlerine gitmekte zorluk çekti. 3 şeritli otobanlar tek şeride düşürüldü. Ülke genelinde eylemlerden dolayı uzun trafik kuyrukları oluştu.

Önümüzdeki Pazartesi günü genel greve hazırlanan eylemciler Belçika'da çözüm adına herhangi bir pozitif gelişme doğuramadı. Hükümetin de geri adım atması ise beklenmiyor.

Bu grevlerin neticesi nereye kadar süreceği bilinmezken hükümet-işveren-işçi sendikaları üçgeninde bu aşamada kimsenin geri adım atmayacağı da kesin gözüküyor. Vatandaşların kabul etmediği yeni yasalardan bazıları ise emeklilik yaşının 2025’te 66’ya, 2030’da ise 67’ye yükseltilecek olması.

Uzun yıllardır Belçika’da ikamet ettiğini söyleyen İlhan K. isimli vatandaş işçi maaşlarına uygulanan kesintilerden dolayı grevlerin çoğaldığını söyledi. İlhan K., "Yaklaşık 3-4 yıldan beri işçi maaşlarına uygulanan kesintiler olsun ve son yıllarda işsizliğin artması işçilerin üzerinde aşırı olumsuz etki bıraktı. Bundan önceki grevde olaylar çıktı. İşçilerin bugüne kadar biriken tepkilerinin neticesinde böyle bir sonuç meydana geldi. Bu ayın 15’inde büyük bir grev var ve bir milyon insanın sokağa inmesi bekleniyor. Türkiye’de alışkın olduğumuz işsizlik sorunu Belçika’da da baş göstermeye başladı. AB’ye sonradan giren ülkelerden gelen işçiler yüzünden işsizlik ödenekleri de kesintiye uğradı.’’ şeklinde konuştu.

Grevde 19 kişi yolları bloke ettiklerinden dolayı gözaltına alındı.










KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER