ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Haziran 2014 Pazartesi 12:51

Batı Şeria'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimci

Batı Şeriada kaybolan 3 Yahudi yerleşimci

Filistinli siyasi analistler, İsrail'in, kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleşimciyi kullanarak milli mutabakatı sekteye uğratmaya ve Filistinlilerle hesaplarını kapatmaya çalıştığını belirtti.


Gazze Siyaset ve Kalkınma Araştırmaları Merkezi Başkanı Velid el-Mudellel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, kaybolan Yahudi yerleşimcilerden dolayı Hamas'ı itham etmesi, Hamas ile hesaplarını kapatmak için kullandığı bir bahane. İsrail hükümetinin elinde, yerleşimcileri Hamas'ın kaçırdığına dair hiçbir delil yok" dedi.
Mudellel, "İsrail, siyasi amaçlarını sağlamak için Filistin'i, kendi yöneteceği bir çatışmaya çekmek istiyor. Yerleşimcilerin kaybolmasını kullanarak Hamas liderlerine suikastin önünü açıyor, Filistinlilerle hesaplarını kapatmaya çalışıyor" diye konuştu.
Filistinli siyasi analist Talal Avkel, "Yerleşimcilerin kaybolması, İsrail'e altın bir fırsat sundu. İsrail, şu an bir taşla birden fazla kuş avlıyor. Hamas'ı suçlayarak Gazze'de askeri operasyonlara zemin hazırlıyor. Yetkilileri öldürmek ve Gazze'yi bombalamakta tereddüt etmeyecektir" ifadelerini kullandı.
İsrail'in yaptıklarıyla, Filistin milli mutabakatını sekteye uğratmaya çalıştığını belirten Avkel, "Filistin'de bölünmüşlük isteyen İsrail, milli mutabakattan dolayı Devlet Başkanı Mahmud Abbas'dan intikam almak, Batı Şeria ve Gazze'de kaos çıkartarak, uzlaşı hükümetinin çalışmalarını engellemek istiyor" dedi.
Bir başka siyasi analist Mustafa İbrahim de İsrail'in bu durumu Filistinlilere karşı yapacağı tüm operasyonlar için bahane olarak kullanacağını kaydederek Gazze'ye ambargoyu sıkılaştıracağını dile getirdi.
İsrail yönetimi, perşembe gecesi, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda Filistin yönetiminin sorumlu olduğunu belirtmişti. Bu kişilerin bulunması için İsrail parlamentosu orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti. Ordu birlikleri de Batı Şeria'da Hamas üyelerinin evlerine düzenlediği baskınlarda, aralarında eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu 150'den fazla kişiyi gözaltına almıştı.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER