ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Aralık 2014 Çarşamba 18:40

Batı ile ortak paydada buluşmak çok zor

Batı ile ortak paydada buluşmak çok zor

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ülkesinin Batı ülkeleriyle ilişkisine yönelik "Yüz çeviren taraf Rusya değil. Bu nedenle onlarla ortak paydada buluşmamız çok zor" dedi.


Medvedev, bazı televizyon kanallarına Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, rublenin değer kaybetmesi, Ukrayna ile yaşadıkları doğalgaz sorunu ve Batı ülkeleriyle ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Rublenin değer kaybettiğini kabul eden ve bunda petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile ruble üzerinde dışarıdan yapılan spekülasyonların büyük rol oynadığını vurgulayan Medvedev, Merkez Bankasının döviz rezervi bulunan büyük şirketlerle görüşmeler yürüttüğünü, finans alanında istikrar sağlanması için onlardan piyasaya dolar ve avro sürmelerinin istendiğini bildirdi. 

Ulusal paralarının değer kaybetmesinin olumlu yanları olduğunu da belirten Medvedev, "Döviz kurunun değişmesi sonucunda ihracatçıların elinde daha fazla ruble birikiyor. Böylece onlar yurt içinde daha fazla mal ve hizmet alacaklar. Bu da ülke dahili ekonomiyi büyütecek" dedi.

Batı ülkelerinin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlara da değinen Medvedev, şöyle devam etti:

"Zararımız onlarca milyar dolar. Bu yaptırımlar bize artık normal ithal ikamesiyle uğraşmamız zamanının geldiğini gösterdi. Gelecek yıl zor geçecek fakat birikmiş altın ve döviz rezervlerimiz sayesinde krizi atlatacağız."

Medvedev, Ukrayna ile yaşadıkları doğalgaz sorunuyla ilgili, ödeme konusunda anlaşma sağlanmadığı taktirde, konunun Stockholm tahkim mahkemesinde çözüleceğini söyledi.

Başbakan, Rusya ve Batı ülkeleri arasında yaşanan anlaşmazlıkla ilgili olarak, şunları kaydetti:

"Yüz çeviren taraf Rusya değil. Bu nedenle onlarla ortak paydada buluşmamız çok zor. Mevcut ABD yönetimi 'yetersiz ve beklenmedik' politika yürüttüğü sürece sadece Moskova ve Washington arasında değil, Moskova ve Brüksel arasında da bir diyaloğun sağlanması zor görünüyor."

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER