ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ekim 2014 Salı 20:50

Basra'da federal bölge talebi

Basrada federal bölge talebi

27 milletvekili, Basra'nın federal bölgeye dönüştürülmesi için Meclis Başkanlığına başvurdu.


Irak'ta 27 milletvekilinin, Basra ilinin federal bölgeye dönüştürülmesi için Meclis Başkanlığına başvurduğu bildirildi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki'nin başkanlığını yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu üyesi Milletvekili Muhammed et-Tai, meclis binasında düzenlediği basın toplantısında, Basra'nın federal bölgeye dönüştürülmesini içeren talebin, 27 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulduğunu belirtti.

Tai, "Söz konusu talepte anayasa çerçevesinde her bakanlıktan alanında uzman kişilerin Basra'ya danışman olarak atanması ve bölgenin yeniden inşası için meclis kurulması konuları yer alıyor" dedi. 

Tai, öneride, petrol gelirinden Basra'ya tahsis edilen miktarın arttırılmasıyla söz konusu taleplerin uygulanabilmesi için bütçe ayrılması yönünde maddelerin bulunduğunu da aktardı. 

Basra'da geniş çaplı gösterilerin yapıldığına dikkati çeken Tai, "İsteklerimiz yerine getirilmezse, durmayacağız. Ayrıca dile getirdiğimiz talepler, yerine getirilemeyecek cinsten değil" diye konuştu. 

Irak'ın deniz yoluyla dünyaya açılan kapısı ve ülkenin Enbar'dan sonra en büyük ikinci ili olan Basra, en büyük petrol kuyularına sahip. Irak, petrol üretiminin en az yüzde 80'ini Basra'daki kuyulardan sağlıyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER