ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2014 Cuma 19:48

Başörtüsü ve ahlak uyarılarına izin yok

Başörtüsü ve ahlak uyarılarına izin yok

Ruhani hükümeti, Tahran sokaklarında "başörtüsü ve ahlak uyarısı" yapacağını duyuran Ensar-i Hizbullah Grubu'nu uyardı.


İran'daki İLNA haber ajansına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Kültür Danışmanı Hüsameddin Aşina, bundan böyle hiçbir grubun, başörtüsü veya ahlakı koruma bahanesiyle sokaklarda keyfi uygulamada bulunamayacağını söyledi.

Ensar-i Hizbullah Grubu tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, "Grubun, sokaklarda başörtüsü ve ahlaki uyarı yapacakları" ile ilgili konuşan Aşina, "Ne emniyet güçleri, ne de İrşad Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve hatta besic (gönüllü askerler), hiçbiri Ensar-i Hizbullah Grubu'nun bu tip uygulamalarına müsade etmeyecektir" dedi.

Grubun geçmiş yıllardaki "baskı ve zorlama" içeren keyfi uygulamalarına işaret eden Aşina, "İran, 90'lı yılların İran'ı değil. Bu gibi kanun dışı uygulamalara müsade edilmeyecektir" dedi. 

Ayrıca konuyla ilgili açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Muhammed Nubaht, öfke ve baskıyla neticeye varacağını düşünenlerin yanıldıklarını, kadınlara saygıyla davranılması gerektiğini belirtti.

Nubaht, "Bazıları, şahsi sorumluluk ve dini duyarlılıkla bu gibi uygulamalara baş vurabiliyorlar. Bu kimseler şunu bilmelidir ki; geçtiğimiz yıllarda da buna benzer işler yapılmış. Fakat fayda yerine zarar getirmiş, başörtüsüne riayet azaltmıştı" ifadelerini kullandı. Nubaht, bu gibi kanun dışı uygulamalara karşı ilgili kurumları sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.

Geçtiğimiz Pazar günü Ensar-i Hizbulllah Grubu yaptığı açıklamada  3 bini kadın 4 bin kişiyle Tahran sokaklarında "iyiliği emir ve kötülükten men"uygulaması yapacaklarını duyurmuştu. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplumsal uygulamaların ancak İrşad Bakanlığından alınacak izinle mümkün olacağı, Ensar-i Hizbullah Grubu'nun da yapmayı planladığı faaliyetin bu kapsamda olduğunun bildirmişti. Gruptan yapılan açıklamada ise "yapacakları uygulamanın ülke kanunlarına aykırı olmadığını bilakis dini bir görev olduğunu" iddia edildi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER