ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2014 Perşembe 08:11

Başbakan'ın kabulu ABD'yi memnun etti

Başbakanın kabulu ABDyi memnun etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “Başbakan Erdoğan’ın, Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz'' dedi.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajına yönelik soruları yanıtladı.

Erdoğan’ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını, bunu tarihi ve olumlu bir adım olarak gördüklerini belirten Psaki, şunları kaydetti:

“Başbakan Erdoğan’ın, Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz. Bunun, gerçeklerin tam, dürüst ve adil şekilde kabul edilebileceğine yönelik olumlu bir işaret olduğuna inanıyor, Türkler ve Ermeniler arasındaki uzlaşı sürecini ileriye götüreceğini umuyoruz”.

Filistin'deki mutabakat

Psaki, Filistin'de Hamas ile Fetih hareketleri arasında varılan uzlaşma ile İsrail’in tepkisinin sorulması üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun telefonda görüştüğünü belirtti.

ABD'nin İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük ilkelerinin yıllardır aynı olduğuna dikkati çeken Psaki, şunları kaydetti:

“Her Filistin hükümeti, açıkça ve tartışmasız şekilde, şiddete başvurmamayı, İsrail devletini tanımayı, iki taraf arasındaki önceki anlaşmaları ve yükümlülükleri kabul etmeyi taahhüt etmelidir. Bu açıklama (Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı), bunun zamanlaması rahatsız edici ve açıklamadan gerçekten hayal kırıklığı duyuyoruz”.

Psaki, bu belirttikleri ilkelerin yokluğunun, “İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük çabalar ile Filistin’deki milli mutabakata bağlı olarak İsrail’in bugünkü görüşmeleri iptal etmesinde görüleceği gibi iki taraf arasındaki müzakerelerin devam ettirilmesi noktasında ciddi anlamda zorluk oluşturacağı” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER