ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 16:48

Barzani Avrupa'dan yardım istedi

Barzani Avrupadan yardım istedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) İç Güvenlik Müsteşarı Mesrur Barzani, AB üyelerinden ağır silahlar, mali yardım ve siyasi destek talep etti.


Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) İç Güvenlik Müsteşarı Mesrur Barzani, IŞİD'i karada yenilgiye uğratabilen tek gücün peşmerge olduğunu belirterek AB üyelerinden ağır silahlar, mali yardım ve siyasi destek talep etti.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri ve İnsan Hakları Komisyonlarının ortak toplantısında konuşan Barzani, bazı AB üyelerinin peşmerge güçlerine "cömert" hafif silah yardımlarının, Suriye ve Irak ordularından ele geçirdiği füzeler, tanklar ve uzun menzilli toplarla saldıran IŞİD'e karşı mücadelede yeterli olmadığını söyledi.

Barzani, AB üyelerinden kendilerine helikopter dahil ağır silahlar ve bunları kullanabilmeleri için askeri eğitim vermelerini istedi.

Bağdat yönetiminin fonlarını dondurması nedeniyle AB'nin finansal desteğine de ihtiyaç duyduklarını belirten Barzani, "IŞİD'le özgür dünya adına savaşıyoruz fakat özgür dünya bize gerekli ekipmanı sağlamıyor" dedi.

Barzani, AB'ye "bu terör tehdidinin yenilmesi ve başkentlerinizde terör saldırıları olmaması için Kürt bölgesiyle el ele çalışmalısınız" mesajını verdi.

Mesrur Barzani, uluslararası toplumdan peşmergeye yapılan silah yardımlarının öncelikle Bağdat rejimi tarafından denetlenmesi ve ağır silahlara müsaade edilmemesine son verilmesi çağrısında bulundu. Barzani, IŞİD'in doğuşunda "Suriye'deki ılımlı muhalefeti yeterince desteklemeyen uluslararası toplumun sorumluluğu bulunduğunu" söyledi.

Esed rejiminin ve IŞİD'in "birbirlerine yardım ettiğini" kaydeden Barzani, bu sayede uluslararası toplumun baskısını artırdığı bir dönemde, Esed rejiminin "daha kötü bir alternatifin" ortaya çıkışıyla rahatlarken, IŞİD'in, ılımlı muhalif grupları yenilgiye uğratarak güçlendiğini anlattı.

Öte yandan Bağdat yönetiminin Sünnileri ve Kürtleri dışlayan "mezhepçi" politikalarının, ülkeyi çöküşe götürürken, IŞİD'in önünün açıldığını belirten Barzani, Irak'ta halen IŞİD'e destek verenlerin çoğunluğunun, bunu terör örgütünü sevdiği için değil, Bağdat yönetimine duyduğu aşırı nefret nedeniyle yaptıklarını ifade etti.

Barzani, Türkiye üzerinden Suriye'nin Ayn el-Arap (Kobani) kentine gönderdikleri peşmerge güçlerinin sayısını buradan gelen talebe göre belirlediklerini ve istenmesi halinde daha fazla topçu ve savaşçı göndermek istediklerini söyledi.

Mesrur Barzani, peşmerge güçlerinin sayısının 150 bini bulduğunu fakat bunlardan 50-60 bininin "muharip güç" olduğunu, buna karşın IŞİD'in Suriye ve Irak'ta 100 binden fazla savaşçısının bulunduğunu ve bu rakamın dışarıdan yeni katılımlarla artmaya devam ettiğini kaydetti.

Barzani, Irak'taki Kürt bölgesel yönetiminde bağımsızlık referandumu konusunda kararlı olduklarını ve toplumun iradesini tüm dünyaya göstermek istediklerini dile getirdi.

Türkiye'deki çözüm sürecini desteklediklerini belirten Barzani, "Bu sorunun müzakere edilmesi ve barışçıl şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Barzani, Avrupa Parlamentosu'nda Muhafazakar ve Reformcular Grubu'nun İngiliz Üyesi Charles Tannock'un öncülüğünde kurulan ve Kürt bölgesel yönetimiyle AB arasındaki bağları geliştirmeyi hedefleyen gayrı resmi dostluk grubunun basın toplantısına da katıldı.



 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER