ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 22:19

Ban Ki Moon, Suriye’ye serbest erişim başvurusunu yneledi


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddiaları inceleyecek araştırma ekibinin ülkeye serbest erişimine yönelik başvurusunu yineledi.

BM’ye bağlı araştırma komisyonunun başkanı olan İsveçli bilim adamı Dr. Ake Sellström ile bir araya gelen Ki Moon, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ki Moon, araştırma ekibinin uzun süredir beklemede olduğunu ve Suriye hükümetinden erişim onayı alındıktan sonraki 24 ila 48 saat içinde konuşlanmaya hazır olduklarını söyleyerek, ayrıca Kıbrıs’ta da öncü bir ekip bulunduğu bilgisini verdi. ABD’nin Suriye’de kimyasal silahlar kullanıldığına dair son verdiği istihbarat bilgisini ciddiyetle karşıladığını dile getiren BM Genel Sekreteri Ki Moon, “Birleşmiş Milletler’in bu mesele etrafındaki şüpheleri giderebilmesi ve gerçekleri açığa çıkarabilmesi için yapılacak tetkikler büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Ban Ki Moon, kimyasal silahların kullanıldığı bölgelerde güvenilir ve kapsamlı bir araştırmanın yapılabilmesi için tam erişime ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, Suriyeli yetkililere araştırmaların ertelemesiz ve koşulsuz bir şekilde ilerlemesine izin vermeleri yönünde çağrıda bulundu. Ki Moon ayrıca, Dr. Sellström ve ekibinin ülkeye girmek için Suriye’nin onayını beklerken bile mevcut bilgileri elde edebilmek ve inceleyebilmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Bugünü “Kimyasal Savaşın Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan eden Ki Moon, “Bu iddiaları ele alırken ilgili bütün tarafları bu çirkin kitlesel imha silahlarını uygun bir şekilde kontrol altına almamıza imkan tanımalarında kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda destekliyorum” dedi.
 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER