ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Aralık 2014 Pazar 09:35

Aziz ve Johnny için kemik iliği kampanyası

Aziz ve Johnny için kemik iliği kampanyası

Kampanyaya çoğunluğu Türk kökenli olmak üzere, Alman ve diğer uluslardan çok sayıda kişi katıldı.


Alman Kemik İliği Bankası (DKMS) Türk kökenli Aziz (9) ile Asya kökenli Johnny (28) için Berlin'de doku tipi belirleme işlemleri için kayıt kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, Aziz Şahin için kök hücre vericisinin bulunduğu belirtildi.

Kampanyaya çoğunluğu Türk kökenli olmak üzere, Alman ve diğer uluslardan çok sayıda kişi katıldı.

DKMS sorumlularından Demet Kaygusuz kayıt kampanyasında Berlin'de ilginin büyük olduğunu belirterek, ''Bunun devamı da gelecektir diye umut ediyorum. Bu yıl 15'e yakın kampanya düzenledik. Almanya'da yılda ortalama 32 bin kişinin söz konusu hastalığa yakalanıyor. Bu insanlara yardım edebilmek için daha fazla insanın kayıt yaptırması gerekiyor'' dedi.

Almanya'da her 16 dakikada bir kişiye kan kanseri teşhisi konmakta olduğunu ifade eden Kaygusuz, hastalığa yakalananların çoğunu çocuklar ve gençlerden oluştuğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''İki insanın neredeyse aynı doku özelliklerine sahip olması çok nadir rastlanan bir durumdur. En iyi şartlarda bu oran 1'de 20 bin iken en kötü şartlarda ise 1'de bir kaç milyon ihtimalinde seyrediyor. Uygun bir verici bulmaktaki zorluğun nedenlerinden biri de kök hücre vericisi olmak isteyen insan sayısının hala çok düşük olmasıdır. Zira herhangi bir kemik iliği bankasına kaydını yaptırmamış olan bir kişiyi bulmak da mümkün olmamaktadır.''

DKMS için çalışan Emrah Kılıç da Berlin'de kampanyaya ilgiden dolayı mutlu olduklarını belirterek, Almanya'daki Türklerin bu konuda duyarlı olduklarını ifade etti.

Bugünkü kampanyaya gelenlerin yüzde 80'inin Türk olduğuna dikkati çeken Kılıç, Almanya'da yaklaşık 125 bin kök hücre vericisinin Türk kökenli olduğunu söyledi.

Kılıç, Alman Kemik İliği Bankasının yaklaşık 4 milyon 700 bin kayıtlı potansiyel kök hücre vericisi ile dünyanın en büyük bilgi bankası olduğunu ve her gün ortalama 17 kök hücre nakli gerçekleştirdiğine işaret ederek, ''Buna rağmen birçok hasta için hala uygun bir verici bulunamamaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca çok sayıda insanın kemik iliği bankasına kaydolması son derece büyük önem arz etmektedir. Berlin'de yapılacak kayıt kampanyasına herkes katılabilecekken 18 ile 55 yaş arası ve sağlıklı olan kişiler verici olarak kaydını yaptırabilir'' diye konuştu.

Emrah Kılıç, Aziz için kök hücre vericisinin bulunduğunu ve 29 Aralık'ta kök hücre nakli yapılacağı kaydetti.

Öte yandan, Asya kökenli Johnny'nin, doku tipleri nadir bulunduğundan dolayı şuana kadar yapılan çalışmalardan bir sonuç alınamadı.

Almanya'da kişisel veri koruma yönetmeliği uyarınca, bu tür hastaların soyisimleri verilmiyor.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER