ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2014 Perşembe 12:24

Avrupa'da "Brown" endişesi

Avrupada "Brown" endişesi

Avrupa Konseyi, ABD'de siyahi bir gencin öldürülmesi sonrasında başlayan olaylardan endişe duyduğunu açıkladı.


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, yazılı açıklamasında, ABD'de 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'ın polis tarafından öldürüldüğü St. Louis kentinin Ferguson semtinde yaşanan şiddet olaylarından dolayı duyduğu endişeyi ifade ederek protestoların altındaki nedenin araştırılması gerektiğini kaydetti.

"Aşırı güç" vurgusu

Jagland, Ferguson'da silahsız bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinden ardından polisin, toplanma hakkını kullanan barışçıl göstericilere ve ifade özgürlüğü kapsamında görevi başındaki gazetecilere "aşırı güç" kullanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Söz konusu hakların demokrasinin yapı taşı olduğunu vurgulayan Jagland, bu konudaki en ufak bir kısıtlamanın bile hukuka uygun olması gerektiğine işaret etti. Genel Sekreter, hem polisin hem de göstericilerin sorumluluk bilinciyle ve soğuk kanlı hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Adil bir soruşturma yürütüleceğinden şüphe duymadığının altını çizen Jagland, ABD'nin, Avrupa Konseyi'nin gözlemci ülkesi olduğunda, konseyin prensiplerini de doğrudan kabul ettiği hatırlatmasında bulundu.

Jagland, göstericilere şiddet uygulamak yerine olayların altında yatan asıl nedenlerin anlaşılması gerektiğine işaret ederek "Amerikalı yetkilileri, bu kadar protestocunun sokağa dökülmesinin ardındaki sosyo-ekonomik nedenleri incelemeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER