ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Aralık 2014 Salı 13:59

Avrupa Ombudsmanlığına Emily O'Reilly

Avrupa Ombudsmanlığına Emily OReilly

Avrupa Birliği (AB) Kamu Denetçisi Emily O'Reilly, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda yapılan gizli oylamada 66'ye karşı 569 oyla yeniden Avrupa Ombudsmanı seçildi.


Oylamaya katılan 678 parlamenterden 43'ü çekimser kaldı. AB kurum ve organlarındaki kötü yönetime ilişkin şikayetlerin iletildiği AB Kamu Denetçisi (Avrupa Ombudsmanı) 5 yıl süreyle seçiliyor. Bağımsızlığı anlaşmalarla teminat altına alınan Ombudsmana, AB vatandaşlarının başvurma hakkı bulunuyor.

Avrupa Ombudsmanının yetkileri arasında gelen şikayetlere göre rapor hazırlayıp soruşturma başlatmak yer alıyor. Ombudsman, şikayete 3 ayda cevap verilmesi için şikayet edilen kuruma başvuruyor ve kurumun cevabını da ekleyerek raporunu AP'ye teslim ediyor. Ombudsman ayrıca her yıl soruşturmalarının sonuçlarını içeren genel bir raporu AP'ye sunuyor.

Avrupa Ombudsmanlığına 2013'te toplam 2 bin 420 şikayet iletilmiş, Ombudsmanlık 23 bin 245 AB vatandaşına tavsiye ve bilgilendirmede bulunmuştu.

Ombudsmanlığa 2003 yılında başlayan Yunan akademisyen Nikiforos Diamandouros'un 2013'te emekli olmasının ardından yerine gelen İrlandalı gazeteci ve yazar O'Reilly, Avrupa Ombudsmanlığına seçilen ilk kadın olmuştu. 2014-2019 yıllarında Avrupa Ombudsmanlığını yürütecek O'Reilly, 2003-2007 yıllarında İrlanda'nın Ombudsmanı olarak görev almıştı.



 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER