ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ocak 2014 Salı 08:50

Avrupa ile yoğun trafik başlıyor

Avrupa ile yoğun trafik başlıyor

Avrupa Birliği ile imzalanan “Vize Muafiyeti Süreci ve Geri Kabul Anlaşmaları”nın ardından baş döndürücü ziyaret trafiği başlıyor.


Başbakan Erdoğan’ın, Uzakdoğu gezisinin ardından Ankara’da gözler AB’ye döndü. Erdoğan, Belçika’ya gidecek. Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecek. Cumhurbaşkanı Gül ise ay sonu İtalya’ya gidiyor.

Akşam gazetesinden Hakkı Kurban'ın haberine göre, Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan “Vize Muafiyeti Süreci ve Geri Kabul Anlaşmaları”nın ardından baş döndürücü ziyaret trafiği başlıyor. AB’nin lokomotif ülkelerine yapılacak ziyaretler ve Ankara’da ağırlanacak üst düzey konuklar, ilişkileri yeni bir sürece sokacak. Görüşmelerde, müzakere süreci kadar, Türkiye’deki “derin operasyonlar, Hamburg’daki olaylar, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler ve bölgesel konular” ön planda olacak.

BAŞBAKAN, BELÇİKA YOLCUSU

Bu sürecin en dikkat çekici çıkarmalarından biri, AB’nin kalbi olan Brüksel’e gerçekleşecek. Uzakdoğu gezisinde büyük ilgiyle karşılanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20-21 Ocak’ta Belçika’ya gidecek. Görüşmelerde, AB süreci gözden geçirilecek. İkili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler de masadaki başlıklar arasında. Gurbetçiler, özellikle Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonuyla yaşanan süreçler dolayısıyla Erdoğan’a destek gösterisinde bulunacak. Erdoğan’ın bir diğer ziyareti de 28 Ocak’ta İran’da Hasan Ruhani ile gerçekleşecek. Başbakan Erdoğan 4 Şubat’ta da Almanya’nın başkenti Berlin yolcusu.

HOLLANDE ANKARA’YA GELİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da 27-28 Ocak günlerinde Türkiye’de olacak. 1993 yılından bu yana Fransa’dan “resmi gezi” kapsamında gelecek ilk Devlet Başkanı olacak Hollande’nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ağırlanması ve Erdoğan ile de görüşmesi planlanıyor. İş dünyasıyla zirve de gündemde. Özellikle sözde Ermeni soykırımıyla ilgili düzenlemeler nedeniyle geçmişte yaşanan gerginliğin aşılmasıyla, Ankara-Paris hattında yeni bir dönem başlamış olacak.

ANLAŞMALAR MECLİS’TEN GEÇECEK

AB konusundaki yoğun diplomasi trafiğinde, kritik süreç Meclis’in gündeminde de olacak. Kısa süre önce imzalanan Vize Muafiyeti Süreci ve Geri Kabul Anlaşması, Meclis onayından geçecek. Bu adımların, Meclis yerel seçim tatiline girmeden atılması öngörülüyor.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER