ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Aralık 2014 Çarşamba 15:39

Avrupa Adalet Divanı'ndan kritik Hamas kararı

Avrupa Adalet Divanından kritik Hamas kararı

Hamas'ın AB terör örgütleri listesinde tutulması kararı iptal edildi.


Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin Hamas'ı terör örgütleri listesinde tutma kararını iptal etti.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB mahkemesinin kararında, Hamas'ın terör örgütleri listesine alınma gerekçesinin incelenmiş ve teyit edilmiş gerçek eylemler yerine, basın ve internette yer alan iddialara dayandırılması nedeniyle işlemin hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Mahkeme, AB'nin Hamas'ın terör örgütleri listesinde bulunmasından kaynaklanan AB'deki mal varlığının dondurulması gibi yaptırımların üç ay sonra kaldırılmasına hükmetti.

AB üyeleri bu sürede Hamas'ın terör örgütleri listesinden çıkarılması kararını temyize götürebilecek. Bu durumda üç ay olarak öngörülen süre mahkeme sonuçlanana dek uzayabilecek. AB üyelerinin bu üç aylık sürede yeni gerekçeler ileri sürerek Hamas'ı tekrar terör örgütleri listesine dahil etmeleri de ihtimaller arasında bulunuyor.

AB Hamas'ı hala terör örgütü olarak görüyor

Avrupa Adalet Divanı, Hamas'ın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına hükmederken AB sözcüleri, Hamas'ın hala terör örgütü olarak görüldüğünü vurguladı.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB mahkemesinin kararında, Hamas'ın AB terör örgütleri listesinde tutulma kararının yetkili mercilerce tetkik ve teyit edilmiş eylemlere değil "basın ve internetten elde edilen olgusal iddialara" dayandırıldığı belirtildi.

AB mevzuatına göre, mal varlığı dondurma kararlarının basından ya da internetten elde edilen delillere dayandırılamayacağına dikkati çekilen kararda, "Mahkeme, AB'nin Hamas'ı terör örgütleri listesinde tutma kararını usulden bozmuştur" ifadesi kullanıldı.

Mahkeme Hamas'ın terör örgütleri listesinde tutulmasını iptal etmesine rağmen, örgütün ve üyelerinin AB'deki mal varlıklarının dondurulması kararının 3 ay daha geçerli olduğuna hükmetti. Mahkeme böylece AB'ye, Hamas'la ilgili muhtemel yeni bir karar için zaman ve esneklik kazandırdı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogheri'nin sözcüsü Maja Kocijancic, mahkemenin kararına saygılı olduklarını belirtse de "Bu iptal kararı usulden verilmiştir ve Hamas'ın terör örgütleri listesine dahil edilmesiyle ilgili esastan bir değerlendirme yapmamıştır. Bu bir mahkeme kararıdır, AB hükümetlerince alınmış siyasi bir karar değildir. AB Ortadoğu Dörtlüsü'nün ilkelerine sahip çıkmayı sürdürmektedir" dedi.

Kararı inceleyeceklerini ve AB kurumları ve üye ülkelerin bu karara karşı nasıl bir yol izleyeceklerini kararlaştıracaklarını belirten Kocijancic, mal varlıklarının dondurulması kararının 3 ay daha geçerli olduğuna işaret ederek "temyize gitmek dahil uygun telafi yollarına" başvurabileceklerini dile getirdi.

Kocijancic, "AB'nin Hamas'ı terör örgütü olarak görmeye devam ettiğini" söyledi.

Ortadoğu Dörtlüsü olarak adlandırılan AB, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler, Hamas'ın şiddeti terk etmesi ve İsrail devletini tanıması ve daha önceki anlaşmaları kabullenmesi koşuluyla muhatap alınabileceği konusunda mutabakat sağlamıştı.

Avrupa Adalet Divanı 16 Ekim'de, yine usule dayalı olarak aldığı bir kararda, Sri Lanka'daki ayrılıkçı Tamil Kaplanları'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına hükmetmiş fakat AB üyeleri kararı temyize götürmüştü.

AB'nin Hamas kararını temyiz etmek için 70 gün süresi bulunuyor. Kararın temyize götürülmesi halinde Hamas'ın AB'deki mal varlığı yargı süresince dondurulmaya devam edilebilecek.

AB üyelerinin önünde, Hamas'ı terör örgütleri listesine alma gerekçelerini değiştirme seçeneği de bulunuyor.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, AB üyelerine Hamas'ı "derhal" terör örgütleri listesine tekrar dahil etmeleri çağrısı yaptı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER