ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 00:42

Avro-Atlantik entegrasyonun Balkanlar'a etkisi


Makedonya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fatmir Besimi, Avro-Atlantik kurumlara üyeliğin sadece Makedonya için değil tüm bölge ülkeleri için önemli olduğunu belirterek, "Bölge ülkeleri AB'ye ne kadar çabuk üye olursa, bu bölgesel ekonomik hedefler için de o kadar iyi olur" dedi.
     Makedonya Avro-Atlantik Konseyi, Makedonya Ekonomi Odası ve Üsküp Üniversitesi Güvenlik Fakültesi işbirliğiyle başkent Üsküp'te, "Avro-Atlantik Entegrasyonun Ekonomiye Etkisi" konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Besimi'nin yanı sıra Ekonomi Bakanı Valon Saraçini, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Saşo Stefanoski, akademisyenler, işadamları ve öğrenciler katıldı.
     Başbakan Yardımcısı Besimi, konferansta yaptığı konuşmada, Avro-Atlantik kurumlarına üyeliğin sadece Makedonya için değil tüm bölge için önemli olduğuna belirtti, "Bölge ülkeleri AB'ye ne kadar daha çabuk üye olursa, bu bölgesel ekonomik hedefler için de o kadar iyi olur" ifadesini kullandı.
     Mevcut barışın istikrarlı olmadığı sürece, hiçbir zaman yeterli olmayacağına işaret eden Besimi, "İstikrar ise ancak ekonomik altyapıyla sürdürülebilir. Bölgeye daha fazla yatırım yapılırsa, istihdam sağlanırsa ve AB pazarına rekabetçi ürünler çıkartılırsa ekonomilerde sürekli kalkınma yaşanabilir" diye konuştu.
     Avro-Atlantik kurumlara üyelikle Makedonya'nın önemli kazanımlar elde edeceğini belirten Besimi şunları kaydetti:
     "Bunlardan birincisi NATO ve ona üyelikle elde edilecek barış ve huzur. İkincisi ise serbestleşme politikalarıdır. Elde edilecek üçüncü şey ise hukukun üstünlüğüdür. Dördüncü önemli konu da öngörüdür. Bu şekilde sistemleri ve getireceklerini öngörebilirsiniz. Bu dört önemli getiri bölgenin sağlam bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır."
    
     "AB bölgenin en önemli pazarı"
    
     Avrupa Birliği ile yapılan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın ekonomik açıdan Batı Balkan ülkelerine neler kazandırdığına da değinen Besimi, "AB ile önceleri daha az ekonomik işbirliği yapan Batı Balkan ülkeleri artık ithalat ve ihracatlarının ortalama yüzde 64'ünü AB ile yapıyor. Bu demek ki, AB bizim bölgemizin en önemli ekonomik pazarı" dedi. Besimi, AB'nin bölge için çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
     Ekonomi Bakanı Valon Saraçini de Makedonya ekonomisinin küçük fakat açık bir ekonomi olduğunu dile getirdi. Saraçini, "İthalat ve ihracatımızın yüzde 65'ini AB ülkeleriyle yapıyoruz. Dolaylı yoldan hesaplandığında ise bu oran daha da büyüyor, çünkü AB ülkesi olmayan ancak AB ile ticaret yapan Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Türkiye ile de ticaret yapıyoruz" dedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER