ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 16:14

Atina: 'Müdahaleye katılın' şeklinde bir talep almadık


Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Kurkulas, Suriye’ye yapılması muhtemel bir operasyona Atina’nın da katılması için herhangi bir resmi talepte bulunulmadığını söyledi. Kurkulas, bölgedeki gelişmelerin ‘Yunanistan’ın rolünü yükselttiğini' belirtti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurkulas, kamu televizyonuna verdiği demeçte, Suriye’ye yapılacak muhtemel bir müdahaleye ilişkin Atina’nın tutumunu anlattı. Askeri bir operasyona Yunanistan'ın da iştirak etmesi için herhangi bir resmi talebin kendilerine yapılmadığını belirten Kurkulas, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını “İnsanlığa karşı işlenmiş bir cinayet” şeklinde tanımladı.

Kurkulas, Yunanistan’ın pozisyonunu ise “Bölgedeki rolümüzü geliştirmek ve Yunan çıkarlarına –bölgedeki Yunan topluluğu, kilise ve şirketlerine- hizmet etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde tanımladı. Suriye’de istikrarın sağlanmasının Atina’nın stratejik hedefi olduğunu kaydeden Bakan Yardımcısı, Yunanistan’ın duruşunun Türkiye’nin hareketine göre belirlenmediğini de söyledi.

Kurkulas, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un Suriye konusunda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, Belçika ve Fransa Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi yaptıklarını hatırlattı.

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak’ın (SYRİZA) 'yabancı güçlerin Suriye’ye müdahalesine Atina’nın karşı koyması gerektiğine' ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurkulas, “Suriye, barış ve kalkınma sürecinde gelişimi devam eden bir demokrasi değil.” şeklinde cevap verdi.

Yunanistan’ın muhtemel bir Suriye operasyonuna fiili olarak katılması beklenmezken, Yunan basın-yayın organları, ABD'nin, Yunanistan Savunma Bakanlığından müdahale anında Suda ve Kalamata'daki askeri üsleri ile deniz ve hava sahasını kullanma talebinde bulunduğunu duyurmuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER