ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2014 Cumartesi 14:34

Ateşkes var ambulansa izin yok

Ateşkes var ambulansa izin yok

12 saatlik geçici ateşkes uygulanmaya başladı.


.Gazze'de 12 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girmesinin ardından halkın sokaklara çıktığı görüldü.

Ateşkesin üzerinden 25 dakika geçmesinin ardından bölgede hayatın normale döndüğü, İsrail saldırılarında hasar gören elektrik ve su hatlarının onarımına başlandı.

Gazze'de fiili olarak görevine devam eden eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı ise bölge sakinlerini geçici ateşkes sürecinde azami derecede dikkatli olmaları yönünde uyararak, halktan bombalanan bölgelere yaklaşmamalarını istedi.

Sivil savunma ekiplerinin ve ambulansların, çatışmalarda hayatını kaybedenlere ve yaralılara ulaşmak için bölgede çalışmalara başladığı belirtildi.

Ambulansa izin yok

Öte yandan, İsrail ordusunun,ateşkes başlamasına rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girmesine izin vermediği bildirildi.

İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından yaklaşık 8 dakika sonra Filistinlilerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulunmuştu. Söz konusu mesajda, "Ateşkes, 08.00'den 20.00'ye kadar devam edecektir. Hamas ya da terör grupları tarafından İsrail'e yönelik ateş açılması halinde İsrail ordusu, ateşin açıldığı bölgelere tüm gücüyle karşılık verecektir" denilmişti.

Ateşkesin başlamasından 13 dakika sonra ise İsrail saldırılarına ait seslerin kesildiği ancak keşif uçaklarının yoğun şekilde uçuşa devam ettiği gözlemlenmişti.

İsrail, 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında abluka altındaki Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra da "Geçici ateşkesin başladığı an itibariyle İsrail saldırıları sonucu en az 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin kişinin yaralandığını" belirtti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER