ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Aralık 2017 Pazartesi 10:10

Arakan'da Ekim'den beri Müslümanlara ait 40 köy yakıldı

Arakanda Ekimden beri Müslümanlara ait 40 köy yakıldı

Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin, Ekim'den bu yana Müslümanlara ait 40 köyü yaktığı belirlendi.


Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin, Ekim'den bu yana Müslümanlara ait 40 köyü yaktığı belirlendi.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayımladığı uydu görüntülerine göre, ekimden bu yana Arakan'da Müslümanlara ait 40 köyün ateşe verilmesiyle bölgede 25 Ağustos'tan beri kundaklandığı tespit edilen köy sayısı 354'e çıktı.

HRW'nin Asya Direktörü Brad Adams, Myanmar ve Bangladeş hükümetlerinin Arakanlı Müslümanların evlerine dönmesi için anlaşma imzaladığı 23 Kasım'dan bu yana Arakanlı Müslümanlara ait onlarca binanın ateşe verildiğine dikkati çekerek "Bu durum, Arakanlı Müslümanların güvenli bir şekilde geri döneceğine dair taahhütlerin sadece kandırmaca olduğunu ortaya koyuyor." dedi.

Söz konusu uydu görüntülerinin, Myanmar hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara ait köylerin artık yakılmadığı açıklamalarını yalanladığını belirten Adams, "Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanların güvenli bir şekilde topraklarına döneceğine dair verdiği sözler ciddiye alınmamalı." ifadelerini kullandı.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti.

Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan 600 binden fazla sivil dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçti.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER