ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 17:18

APEC liderleri anlaştı

APEC liderleri anlaştı

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) 22. Gayri Resmi Liderler Toplantısı Pekin’de gerçekleştirildi.


Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) 22. Gayri Resmi Liderler Toplantısı Pekin’de gerçekleştirildi.

Toplantıya başkanlık eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, APEC üyelerinin Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi (FTAAP) sürecini başlatmaya karar verdiklerini söyledi.

Söz konusu kararın, tarih kitaplarına yazılacak bir karar olduğunu vurgulayan Xi, kararın entegrasyonu yeni ve yüksek bir seviyeye taşıyacağını belirtti. Xi, kararın ayrıca Asya Pasifik bölgesinde değişik gelişme aşamalarındaki ekonomilere fayda sağlayacağına, bölgeye ve APEC üyelerinin büyümesine yeni enerji enjekte edeceğine işaret etti.

Xi konuşmasında " Bölgesel ekonomik entegrasyonun, Asya-Pasifik'in sürekli güçlü büyümesinin arkasındaki itici güç olduğu konusunda uzlaştık ve APEC bu süreci ileriye götürücü bir öncü ve koordinatör rolünü oynamaya devam etmelidir." ifadelerine yer verdi.

Çin, FTAAP’yi APEC’in ajandasında uzun zamandır bulundurduğu belirtiliyor. Ancak FTAAP'in şu zaman kadar, ABD’nin öncülüğünde ve Çin’in içinde olmadığı Trans-Pasifik Ortaklığı’nın gölgesinde kaldığının altı çiziliyor.

Basın toplantısında Çin Cumhurbaşkanı, APEC üyelerinin terör ve yolsuzlukla mücadele, iklim değişikliği, gelir tuzağı, internet ekonomisi, şehirleşme, sürdürülebilir enerji, gıda güvenliği, turizm, sağlık ve kadın gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirme taahhüdünde bulunduklarını da dile getirdi.

Xi, toplantının ardından "Pekin Programı: Kaynaşma, Yenilik ve Kapsamlı Bağlantı'ya dayalı Asya Pasifik Bölgesini Oluşturalım" başlıklı APEC liderler deklarasyonunda, APEC'in kuruluşunun 25. yıldönümü dolayısıyla "Geleceğe Yönelik Asya Pasifik Ortaklığını Kuralım" başlıklı ortak bildirinin onaylandığını da duyurdu.

Xİ’NİN ÇAĞRISI CEVAP BULDU
Pekin’in kuzeyindeki Yanqi Gölü Uluslararası Kongre Merkezi’ndeki "Geleceğe yönelik Asya-Pasifik ortaklığının oluşturulması" ana temalı toplantının açılışında Xi, Asya Pasifik bölgesinin büyük ekonomik entegrasyonu, hızlı reform ve daha iyi bağlantı ağı oluşturulması çağrısı yaptı.

Asya Pasifik bölgesinin şans ve ve zorluklarla dolu yeni bir gelişme aşamasına girdiğine dikkat çeken Xi, sorunların aktif bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. "Bölgenin ekonomik darboğazını nasıl halledebiliriz? Önceki finansal kriz dönemi sonrasında nasıl yeni bir büyüme ivmesi arayabiliriz? Bağlantı gelişimi için finansman darboğazı nasıl aşabiliriz?’’ diye konuşan Xi, APEC’in bariyerleri kırması ve büyük bölgesel ekonomik entegrasyonun gerçekleşmesi için FTAAP sürecini hızlandırılması çağrısı da yaptı.

Liderler bugün ayrıca APEC hatırasına ağaç da dikti.

APEC, bu yıl kuruluşunun 25. Yılını kutluyor ve bu oluşum, Asya Pasifik’teki en önemli ve yüksek işbirliğini mekanizmasını temsil ediyor.

Öte yandan APEC’e katılan ABD Başkanı Barack Obama, yarın Xi tarafından askeri törenle karşılanacak ve resmi görüşmeler gerçekleştirilecek.
















 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER