ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Eylül 2013 Pazar 12:36

Almatı’da elma tadında festival


Elmanın anavatanı olarak bilinen Kazakistan’ın Almatı şehri, “Elma Festivali” düzenledi. Şehir günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen festival, renkli görüntülere sahne oldı.

Cumhurbaşkanlığı Parkında düzenlenen festivale halk yoğun ilgi gösterirken, birbirinden ilginç gösteriler vatandaşlar tarafından ayakta alkışlandı.

Festivalde, birbirinden lezzetli ve göz alıcı elmalar görücüye çıktı. Kazakistan Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen festivale Almatı Valiliği de destek verirken, farklı şehirlerden getirilen değişik lezzette ve kokuda elmalar vatandaşların beğenisine sunuldu. Elmanın anavatanı olan ve eski günlerini arayan Almatı elmalarını yetiştirmek ve çiftçileri teşvik etmek amacı ile düzenlenen festival kapsamında bu sene yaklaşık 30 ton elma satıldı.

100’e yakın elma yetiştiricisinin katıldığı bu seneki festival kapsamında 30 çeşit elma satışa çıkarken, festivalin en gözde elması 'Aport' cinsi elmalar oldu. Gerek lezzeti gerekse de büyüklüğü ile Almatı’nın simgesi olan 'Aport'un günümüzde çok az üretildiğine dikkat çeken elma yetiştiricileri, hükümetin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğine dikkat çekti.

Oxford Üniversitesi biyologları, son teknolojiyle elma DNA'sı üzerinde yaptıkları araştırmalara dayanarak, dünyada yenilebilir ilk tatlı elmanın Kazakistan'ın Çin sınırına yakın dağlarında 2 bin metre yükseklikte yetiştiği görüşünü ortaya atmışlardı. İngiliz bilim adamları, elmanın anavatanının, Kazakistan dağlarındaki 'Cennet Bahçeleri' olduğunu iddia ediyorlar.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER