ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2014 Perşembe 17:10

Almanya'dan dost istihbaratta izleme

Almanyadan dost istihbaratta izleme

Almanya ve ABD arasında yaşanan casusluk krizinin ardından, Almanya istihbaratının İngiltere ve ABD'nin istihbarat faaliyetlerini takip edeceği bildirildi.


Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nda (BND) görevli bir ajanın ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından Almanya'nın, İngiltere ve ABD istihbarat faaliyetlerini takip etme kararı aldığı bildirildi.

Başbakanlık'tan sorumlu Özel Vazifeler Bakanı Peter Altmaier, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'nin ülke içinde dost ülkelerin istihbarat teşkilatlarını teknik takip etme kararı aldığı ileri sürüldü.

Almanya'nın yapacağı izlemenin kapsamı ne olacak?

İzlemenin hangi kapsamda düzenleneceği konusunda henüz net bir bilgi olmadığı ancak büyükelçiliklerin ve konsoloslukların iletişiminin bundan sonra takip edileceği ifade edildi. Süddeutsche Zeitung gazetesine açıklama yapan üst düzey bir yetkili, kararın sadece koruma amaçlı olduğunu belirtti.

Şimdiye kadar Alman istihbaratı ağırlıklı olarak ülkedeki Rus, Çin ve İran istihbaratını izliyordu. Söz konusu kararın Amerikan istihbaratının Almanya'da yaptığı casusluk faaliyetlerine tepki olarak alındığı iddia edildi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerde ABD istihbaratının, Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Angela Merkel'in de bulunduğu siyasetçileri dinlediği ortaya çıkmıştı.

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nda 4 Temmuz'da bir ajanın ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanması üzerine ABD'nin Berlin Büyükelçiliğinde görevli Amerikan istihbaratının üst düzey yetkilisi ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Almanya ile ABD arasındaki casusluk krizinin aşılması için Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, önceki gün Berlin'de Başbakanlık'tan sorumlu Özel Vazifeler Bakanı Peter Altmaier görüşmüştü.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER