ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Aralık 2016 Pazartesi 11:49

Almanya'da on binlerce kişi işsiz kalacak

Almanyada on binlerce kişi işsiz kalacak

Ülkede çeşitli alanlarda faaliyet gösteren önemli Alman firmaları, yeniden yapılanma ve maliyetleri azaltma kapsamında on binlerce çalışanının işine son vermeyi planlarken, işten çıkarmaların 2017'de başlayıp 2020'ye kadar sürebileceği belirtiliyor. Ülkedeki 15 büyük firma yaklaşık 53 bin 300 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.


Uluslararası alanda faaliyet gösteren birçok Alman firması, yeniden yapılanma ve maliyetleri azaltma kapsamında gelecek yıldan başlamak üzere 2020'ye kadar ülkede on binlerce çalışanının işine son vermeyi planlıyor.

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya, sahip olduğu yüksek teknoloji ve diğer Avrupa ülkelerine göre sağlam mali yapısıyla öne çıkıyor.

Almanya'da geçen ay mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 6 ile tarihi düşük seviyede kalmaya devam ederken, son zamanlarda uluslararası kamuoyunda kabul görmüş hava yolu, teknoloji, bankacılık, otomotiv, enerji, ilaç ve sağlık gibi sektörlerde faaliyet gösteren Alman firmalarının, yeniden yapılanma ve maliyetleri azaltma kapsamında on binlerce kişiyi işten çıkaracak olmasının ülkedeki işsizliğin artmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Gelecek yıl çok sayıda mültecinin iş gücü piyasasına katılacak olmasının da ülkedeki işsizliğin yükselmesine neden olabileceği ifade ediliyor.

- Büyük çaplı işten çıkarmalar özellikle 2017 yılını kapsıyor

Alman basınında yer alan bilgilere ve firmaların açıklamalarına göre, ülkedeki 15 büyük firma, yaklaşık 53 bin 300 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Büyük çaplı işten çıkarmalar özellikle 2017 yılını kapsarken, bazı firmalar da 2020'ye kadar işten çıkarmaları tamamlamayı öngörüyor.

Özellikle bu yıl büyük kayıplar yaşayan Almanya’nın en önemli iki bankası Deutsche Bank ve Commerzbank’ın çok sayıda çalışanını işten çıkaracak olması dikkati çekiyor. Commerzbank Almanya’da 9 bin 600 kişiyi işten çıkarmayı, Deutsche Bank da 4 bin kişinin işine son vermeyi planlıyor.

Dizel skandalıyla gündemde olan Alman otomobil üreticisi Volkswagen de (VW), çok sayıda işçi çıkaracak firmalar arasında yer alıyor. VW, 2020 yılına kadar 23 bin kişinin işine son vereceğini açıkladı.

Man Diesel-Turbo bin, otomobil parçası üreticisi Leoni 70 ve otomotiv endüstrisinde tedarikçi firma olan Schaeffler de 770 kişiyi işten çıkaracak.

- Teknoloji ve enerji şirketleri de eleman çıkarıyor

Almanya’nın önemli teknoloji şirketlerinden Siemens 2020 yılına kadar bin 700 ve Bosch 760 çalışanının işine son vermeyi planlarken, hava yolu şirketi Air Berlin ise yapısal değişiklikler gereği bin 200 kişiyi işten çıkarmayı düşünüyor.

Uluslararası gaz ve mühendislik şirketler grubu Linde AG de personel sayısını 2018’e kadar 4 bin azaltmayı öngörüyor.

Almanya'nın demir yolları şirketi Deutsche Bahn (DB), gelecek yıl kargo bölümünde 3 bin eleman kesintisine gitmeyi planlarken, ülkenin önemli enerji şirketlerinden RWE de 2020’ye kadar bin 600 kişiyi işten çıkaracak.

İlaç firması Boehringer de 900 çalışanını işten çıkarmayı öngörüyor.

Alman firmaların yanı sıra ABD merkezli General Electric de ülkede bin 700 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER