ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Ekim 2014 Salı 16:39

Almanya'da "erken bildir" çağrısı

Almanyada "erken bildir" çağrısı

Almanya Anayasa Mahkemesi, hükümetin silah ihracatıyla ilgili Federal Meclis'e (Bundestag) daha erken bilgi vermesi gerekmediğine hükmetti.



Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, silah satışları konusunda parlamentonun ihracat kararı verilmeden önce bilgilendirilmesi gerekmiyor.

Silah satışına izin verildikten sonra meclise bilgi verilmesi gerektiği ifade edilen kararda, parlamentonun kontrol hakkının sadece satışa karar verilmiş durumlarda söz konusu olduğu belirtildi.

Yeşiller Partisi milletvekillerinin açtığı davada, parlamentonun bilgi edinme sınırlarıyla ilgili bir karar verildiği belirtilen kararda, anayasa mahkemesinin, "silah ihracatlarının yapılmasının uygun olup olmadığı veya silah ihracatlarının kapsamı ile ilgili bir karar vermediği" vurgulandı.

Kararda, Federal Güvenlik Konseyi'nde yapılan görüşmeler va alınan kararların, yürütmenin sorumluluğunda olduğuna işaret edilerek, bundan dolayı hükümetin henüz karar verilmeyen silah ihracatları konusundaki sorulara cevap vermeyi reddedilebileceği kaydedildi.

Kararda hükümetin, ancak somut konulardaki soru önergelerinde silah satışların gerçekleşip gerçekleşmediği yönünde yanıt vermesi gerektiği ifade edildi.

Milletvekilleri erken bilgilendirme istemişti

Yeşilller Partili milletvekilleri Christian Ströbele, Claudia Roth ve Katja Keul, hükümetin silah satışları konusuna parlamentoyu daha erken bilgilendirilmesini istemiş ve bu taleple anayasa mahkemesinde dava açmıştı.

Almanya'da silah ihracat raporu şimdiye kadar yılda bir kez kamuoyuyla paylaşılıyordu. Bu rapor, geçen yıl göreve gelen yeni hükümetle birlikte bu yıldan itibaren 6 ayda bir açıklanacak.

Almanya'da başkanlığını Başbakan Angela Merkel'in yaptığı Federal Güvenlik Konseyi silah ihracatları konusunda karar veriyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER