ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Haziran 2014 Salı 01:09

"AGİT, Yukarı Karabağ’da her derde deva olamadı"

"AGİT, Yukarı Karabağda her derde deva olamadı"

AGİT Minsk Grubu eski eşbaşkanı, ABD Bakü eski büyükelçisi Matthew Bryza, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için bir an önce tüm imkanların seferber edilmesi çağrısında bulundu.


Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de NATO Parlamento Kurulu “Rose Routh” konulu forumunda konuşan Bryza, Yukarı Karabağ sorununa değindi. ABD dış politika uzmanı, “AGİT Minsk Grubu Azeri-Ermeni ihtilafı için her derde deva bulamadı. Ama buna rağmen eşbaşkanlar Karabağ’ın dondurulmuş Kıbrıs gibi bir soruna dönüşmemesini başardı. Her iki taraf, güven olmadığı için adım atmayı sağlayamadı. Her iki ülkenin siyasi liderleri barış için kamuoyu görüşünü hazırlaması lazım. Kavramsal inceleme olmadan tarafların yaklaşmasında uzlaşı zor sağlanır. Toplumsal diplomasi de önemli. Karabağ sorununun çözümü için elimizden gelen her şeyi yapmamız lazım.” dedi.

Sorunun çözümü bağlamında Ermeni silahlı birliklerinin Yukarı Karabağ’ın çevresindeki bölgelerden çekilmesi gerektiğini ifade eden Bryza, “Yukarı Karabağ ve Ermenistan arasında koridor oluşturulması ve ayrıca Yukarı Karabağ’da referandumun yapılması barış süreci gündeminde kalmakta.” şeklinde konuştu.

ABD’li uzman, Azerbaycan’da hoşgörüyü yüksek değerlendirerek, “Azerbaycan’da Musevilere karşı hiç bir düşmanlık yok. Kendim buna şahitim.” dedi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER