ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ekim 2014 Cuma 20:21

Afrika'dan iyi haber

Afrikadan iyi haber

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika ülkelerinden Senegal'de Ebola salgınının sona erdiğini açıkladı.


DSÖ'den yapılan açıklamada, Senegal'in Ebola'ya karşı derhal ve eksiksiz biçimde harekete geçmesi sayesinde bu ülkede salgının sona erdiği, Ebola'nın azami kuluçka süresinin iki katı olan 42 günlük süreyi daha fazla vaka olmadan atlattığı bildirildi. 

Açıklamada, Senegal'de Ebola salgını resmen sona erse de coğrafi konumu nedeniyle bundan sonrada hassas bir dönem yaşayacağı uyarısında bulunuldu. 

İlk vakanın 29 Ağustos'ta teşhis edildiği Senegal'de Ebola'dan ölen olmamış, hastayla temas eden 74 kişi gözlem altına alınmıştı. 

DSÖ'nün, 31 Ağustos'tan bu yana yeni vakaya rastlanmayan Nijerya'yı da iki gün içinde yeni bir vaka gelmezse pazartesi günü salgından arınmış ilan edeceği belirtildi. Nijerya'daki Ebola salgınında 20 vaka görülmüş, 8 kişi ölmüştü. 

Batı Afrika'daki salgında 4 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti. Virüs, Liberya, Sierra Leone ve Gine'de yayılmaya devam ediyor. 

"Ebola, dünya vatandaşlığının büyük bir imtihanı"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Batı ve Orta Afrika’da etkili olan Ebola salgınını “dünya vatandaşlığının büyük bir imtihanı” olarak adlandırdı.

Başkent Washington’daki diplomatlar heyetiyle bakanlıkta bir araya gelen Kerry, ABD’nin Ebola ile mücadelede attığı adımlara ilişkin bilgi verdi. Dünyadaki ülkelere çağrıda bulunarak salgınla başetmek için daha fazla para ve materyale ihtiyaç duyulduğunu belirten Kerry, “Hiçbir ülke, ulusların hiçbir bağımsız grubu, bu problemi kendi başlarına çözemeyecek. Bu, kolektif, küresel bir sorumluluk üstlenmeyi gerektiriyor. Herkes görev başına” diye konuştu.

 Ebola virüsünün kontrol altına alınması için ABD’nin yaklaşık 330 milyon dolar bağışta bulunduğunu bildiren Kerry, tüm ulusların daha fazla para, kamyon, helikopter, mürettebat, tedavi merkezleri, yatak ve jeneratör göndermesini istedi. Kerry, “Ama en önemlisi, cesur sağlık çalışanlarına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bugüne kadar birçok ülkenin desteğiyle 89 milyon dolar toplandığını anlatan Kerry, Batı Afrika’ya 165 sağlık çalışanını gönderen Küba’nın 300 yeni elemanını da buraya göndermeyi planladığına değindi. Kerry, “Açıkçası dünya daha fazlasını yapmalı ve bu ivedilikle yapılmalı” dedi.

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın eski özel kalem müdürü Ron Klain’ı Ebola’yla mücadelede yönetimin çalışmalarını yürütecek kişi olarak ataması bekleniyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER