ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Eylül 2014 Salı 16:39

Afganistan'da NATO krizi

Afganistanda NATO krizi

NATO, Afgan makamlarının gerekli anlaşmalara imza atmaması nedeniyle 2014 sonunda Afganistan’dan toptan çekilme riskiyle karşı karşıya.


 
 
 Afganistan'da 2003’ten bu yana sürdürdüğü Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunun “görevini tamamladığını” 4-5 Eylül’de Galler’de düzenlenecek zirvede ilan etmeye hazırlanan NATO, Afgan makamlarının gerekli adımları atmaması nedeniyle 2014 sonunda “toptan çekilme” riskiyle karşı karşıya.

NATO, Afganistan’dan 2014 sonrasında büyük ölçüde çekilmeyi ve görev tanımı değişecek azami 12 bin asker bırakarak “Kararlı Destek” misyonunu devreye sokmayı planlıyor.

“Kararlı Destek” misyonunda görev alacak birimlerin meşru müdafaa dışında silah kullanması söz konusu olmayacak ve görev alanları danışma, eğitim ve destekle sınırlı kalacak.

Ancak bu değişimin sağlanabilmesi ve NATO’nun bu ülkede kalabilmesi için Afganistan’ın ABD ile ikili güvenlik anlaşmasını, NATO ile de güçlerin durumu anlaşmasını (SOFA) imzalaması gerekiyor.

Şu aşamaya kadar bu iki belgenin Afgan iç siyasetindeki belirsizlik, dengeler ve uluslararası mali destek alanındaki sorunlar nedeniyle imzalanmaması ise NATO’yu “en kötü senaryo” riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

NATO kaynakları, Afganistan’daki ISAF unsurlarının çekilebilmesi için belli bir zamana ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Belgeler imzalanmazsa yeni misyon için yasal çerçeve oluşmayacağından NATO, 2014 sonunda Afganistan’dan tamamen çekilmek zorunda kalır. Hala zaman var ama her geçen gün iyiden iyiye daralıyor” dedi.

NATO ile Afganistan arasındaki sıkıntının bir yansıması olarak bu ülke, Galler’deki zirvenin en önemli konuları arasında yer alacak olmasına rağmen, düşük düzeyde temsil edilecek.

Yeni devlet başkanının belirlenememesi ve mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin zirveye katılmak istememesi nedeniyle Afganistan’ı Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi temsil edecek.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER