AB içişleri bakanları, yabancı savaşçıların Suriye ve Irak'a ulaşmasını engellemek ve radikalleşmeyle mücadele için alınacak tedbirleri görüştü.
Twitter, Facebook, Google ve Microsoft'un yöneticileriyle dün akşam gayrıresmi bir yemekte buluşan AB içişleri bakanları, internet üzerinden radikalleşmeyle mücadele için destek istedi.
İçişlerinden sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström, "Mesela kafa kesme görüntülerini göstermemek konusunda onların (firmaların) tarafında büyük bir ortak sorumluluk var" dedi.
Malmström amaçlarının internet blokajı olmadığını, firmaların IŞİD videolarının engellenmesi için yaptıkları çalışmaları dinlediklerini ve işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini söyledi.
AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, "İyi bir görüşme oldu ve bu şirketler kendi paylarına düşeni yapmakta istekli. Şirketlerin tek başına yapabileceği birşey değil, hükümetler, şirketler ve sivil toplum birlikte yapabilir. internetten yasadışı içeriğin nasıl kaldırılacağı ve karşı propaganda için internetin proaktif olarak nasıl kullanılabileceğini değerlendirdik" ifadesini kullandı.
Kerchove, "Büyük oyuncular halihazırda çok şey yaptı. Twitter, IŞİD için hayatı oldukça zorlaştırdığını ve bu nedenle onların 'Diaspora' adlı başka bir sosyal ağa geçip oradan 'Vkontakte' adlı başka bir ağa yöneldiklerini söylüyor" dedi.
AB içişleri bakanları ve firmaların, kolluk kuvvetleri, internet endüstrisi ve sivil topluma yönelik ortaklaşa eğitim ve bilinçlendirme çalıştayları düzenlenmesi konusunda anlaştığı bildirildi.
Lüksemburg'da toplanan AB içişleri bakanları yabancı savaşçıları engelleyecek tedbirleri de masaya yatırırken bu kapsamda ilgili ülkelerle bilgi ve istihbarat paylaşımının yoğunlaştırılması Schengen Bilgi Sistemi'ne (SIS) verilerin aktarılması, şüpheli durumlarda ortak operasyon ve Europol'e bilgi verilmesi öne çıktı.