ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2014 Pazartesi 16:05

ABD'ye, Irak'ta 'hayalet asker' darbesi

ABDye, Irakta hayalet asker darbesi

Irak ve Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde terör estiren IŞİD’e karşı, koalisyon güçleri ile birlikte şimdilik hava saldırıları ile müdahale eden ABD’nin, Irak’ta yeni bir çıkmazla karşı karşıya kalacağı öne sürüldü.


Amerikan medyasında, Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin, Irak parlamentosunda Pazar günü yaptığı konuşmada yer verdiği ‘hayalet askerler’ olarak nitelediği, maaş almayı sürdüren ancak kendileri görevde görünmeyen en az 50 bin Iraklı asker yüzünden, ABD’nin Irak’ta yeni bir çıkmaza sürüklenebileceği iddia edildi.

IŞİD’e karşı, koalisyon ortağı ülkeler ile birlikte öncelikle hava saldırıları başlatarak müdahale operasyonuna başlayan ve Suriye’de de son derece etkin olan IŞİD’e karşı izlenen politika konusunda ‘‘Bizim için öncelikli olan Irak, çünkü orada dayanışma içinde bulunabileceğimiz, bölgesel kara birlikleri var’’ tezini savunan ABD’nin bu görüşü, Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin, açıklaması ile birlikte geçerliliğini yitirmeye başladı.

ABD’nin önde gelen medya kuruluşları, ABD’nin Irak’ta yeni bir çıkmaz yola girdiği savunulurken, Irak Başbakanı El İbadi’nin, Pazar günü Irak Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada ‘‘En az 50 bin Iraklı asker, komutanlarına kendi maaşlarından rüşvet ödeyerek göreve gelmiyor. Bunlar hayalet askerler. Belgeleri elimizde ve hesap soracağız’’ sözlerine geniş olarak yer verdi.

ABD’li yetkililer, bölgesel ve kendi ulusal çıkarları için, IŞİD ile mücadelede işbirliği yapabileceği kara güçleri olduğu gerekçesiyle Irak’a öncelik tanıdığını sürekli olarak dile getirmişlerdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER