ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2014 Çarşamba 00:51

ABD'nin en uzun savaşı bitiyor

ABDnin en uzun savaşı bitiyor

ABD, Afganistan’da yaklaşık 10 bin askerini bırakacak


ABD Başkanı Barack Obama, hafta sonu beklenmedik Afganistan ziyaretinin ardından bu ülkede bulunan ABD askerlerinden 9 bin 800’ünün 2016 yılına kadar kalacağını açıkladı.

Bu yıl sonunda Afganistan’da bulunan ABD askerleri geri çekilecek. Başkanlık seçimleri sırasında iki savaşı da (Irak ve Afganistan) bitireceği sözünü veren Başkan Obama, 2001 yılından bu zamana kadar Afganistan’da bulunan askerlerin geri çekileceğini söylemişti. Obama yönetiminin asker ile birlikte hazırladığı ileri sürülen plana göre 2016 yılına kadar Afganistan’da 9 bin 800 Amerikan askeri kalacak.

Yetkililer, yeni planının Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile ABD arasında iki yıl için imzalanan güvenlik anlaşmasına binaen hayata geçirileceğini kaydetti.

Bugün yaklaşık 38 bin ABD askeri Afganistan’da bulunuyor. Yıl sonuna kadar 30 bine yakın Amerikan askeri Afganistan’ı terk edecek. Afganistan’da kalacak askerlerin Kabil’deki ABD Bagram Hava Üssü’nde konuşlanacağı kaydedildi. 2016 yılında ise bin kadar bir Amerikan askerinin Kabil’de kalarak Afgan güvenlik güçlerinin yetiştirilmesine yardım edeceği belirtildi.

Beyaz Saray’a yakın isimler, Başkan Obama’nın bugün Karzai ile görüşeceğini ve yeni planını Almanya, İngiltere ve İtalya başbakanları ile paylaştığını ileri sürdü. Obama’nın yeni planıyla ilgili olarak Ankara ile herhangi bir görüşme yapmadığı öğrenildi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER