ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ekim 2014 Pazartesi 17:35

ABD,Müslümanlar arasında ihtilaf çıkartıyor

ABD,Müslümanlar arasında ihtilaf çıkartıyor

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şiilerin Gadir-i Hum Bayramı münasebetiyle yaptığı konuşmada ABD, İngiltere ve İsrail’in IŞİD'i kullanarak Müslümanlar arasında ihtilaf çıkarttıklarını iddia etti.


İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şiilerin Gadir-i Hum Bayramı münasebetiyle yaptığı konuşmada ABD, İngiltere ve İsrail’in IŞİD'i kullanarak Müslümanlar arasında ihtilaf çıkarttıklarını iddia etti.

Hamaney, başkent Tahran’da yaptığı konuşmada Şiilerin Gadir-i Hum Bayramı'nı kutladı. Hamaney, "Müstekbirler, farklı mezheplere bağlı müslümanlar arasında özellikle Sünni ve Şiiler arasında düşmanlık meydana getirmek için çabalıyorlar" diye konuştu.

Müslümanlar arasındaki ihtilafların, Müslümanların gücünü içe dönük kavgalarda heba etmelerine sebep olduğunu belirten Hamaney, bu durumun sömürgeci güçlerin oyunu olduğuna dikkati çekti.

Hamaney, "IŞİD gibi örgütler bu programın uygulayıcılarıdır. Onlar, El-Kaide ve IŞİD'i tefrika çıkarmak ve İran'la mücadele etmek için kurdular. Ancak şimdi kendi aleyhlerine döndü" dedi.

ABD’nin IŞİD stratejisinin de 'sahte' olduğunu iddia eden Hamaney, “ABD ve müttefiklerinin IŞİD’e karşı mücadele olarak adlandırdıkları hareket, Müslümanlar arasında ayrılık ve düşmanlıklar çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Hamaney "Şii ve Sünni müslümanlar, bir diğer mezhebin duygularını incitecek ve aralarında ihtilaf çıkaracak davranışların, kesinlikle ABD, İngiltere ve Siyonistlere hizmet edeceğini bilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, İran'da devletin en üst otoritesi olarak kabul edilen Velayet-i Fakih makamında bulunuyor ve "Devrim Rehberi" olarak anılıyor.

Gadir-i Hum günü nedir?

Şii Caferi mezhebi mensupları, Allah'ın Hz. Muhammed'e Gadir-i Hum bölgesinde Hz. Ali'yi halife olarak atadığına dair emir verdiğine inanıyor. Hz. Ali'nin Hz. Muhammed'den sonra halkın seçimi yoluyla değil Allah tarafından Hz. Peygamber'in sağlığındayken vahiy ile halifeliğe atandığına inanan Şiiler, diğer Müslümanlardan ayrı olarak Kurban ve Ramazan Bayramı'na ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci gününü üçüncü bayram olarak kabul ediliyor.

Nüfusunun yüzde 80'ini Şii Müslümanların oluşturduğu İran'ın resmi mezhebi de "12 İmamcı Caferi Şiilik" olduğundan, Gadir-i Hum Bayramı her yıl yurt çapında resmi törenlerle kutlanıyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER