ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2014 Çarşamba 09:26

AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

ABden Rusyaya yeni yaptırımlar

Ukrayna krizi ve Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının düşürülmesi gerekçesi ile ABD’nin Rusya’ya yönelik ek yaptırım kararına Brüksel’den de destek geliyor.


Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, finans, savunma, çift kullanımlı ürünler, ileri teknoloji ve enerji alanlarında Rusya’ya yaptırımların genişletilmesi konusunda anlaştı. Avrupa Birliği Komisyonu 24 Temmuz'da ek yaptırım paketini ele alacak.

ABD’ye rağmen Rusya ile yoğun ticari ve enerji ilişkileri olan AB ülkeleri yaptırım konusunda endişeli. İngiltere yaptırım konusunda daha sert bir tutum alınmasını isterken, Rusya’ya milyar dolarlık savaş gemisi satacak Fransa ve yoğun ticari ilişkileri olan Almanya yaptırımların sınırlı olmasını talep ediyor.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 24 Temmuz’da ele alınacak çalışma çerçevesinde Avrupa Komisyonu’nun Rusya’ya yönelik mali ve savunma sektörlerini kapsayacak yeni yaptırımların olabileceğini söyledi. Ashton, kazayla ilgili tüm unsurların uluslararası soruşturmalara açılması ve dolaylı sorumlulukları olanların da yargı önüne çıkarılmasını talep etti.

Dışişleri bakanları sonuç bildirisinde Rusya’dan ayrılıkçı gruplar üzerinde etkisini kullanması, Ukrayna sınırından silah ve militan geçişini durdurması ve sınır bölgesindeki birlikleri de çekmesi istendi. Ashton basın toplantısında taleplerin yerine getirilmemesi durumunda yaptırım paketinin gecikmeksizin devreye sokulacağı uyarısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna krizinin çözümüne katkı sağlamayan taraflara baskıların artacağını ifade etti. AB Dışişleri Bakanları toplantısnda 3 karar aldıklarını kaydeden Steinmeier, “Öncelikle AB Rusya karar mekanizmasında etkili olan ve doğu Ukrayna’nın istikrarsızlaşmasına neden olan isimlerin yer aldığı kara listeyi genişletecek. İkinci olarak yaptırım listesi hazırlanacak. Üçüncü olarak AB Dışişleri Bakanları Komisyona ileri teknoloji dahil ek yaptırımlar önerecek.” bilgisini verdi.

ABD ve Avrupa Birliği yılbaşında Ukrayna krizi ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanması nedeni ile yaptırım kararı almıştı. Malezya Havayolları’na ait uçağın Doğu Ukrayna’da düşürülmesinin ardından ABD yaptırım paketini genişletti.

Rusya ise yaptırımların karşı tepkilere neden olacağını, bumerang etkisi yaparak Avrupa ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre ise yeni yaptırımların dikkatli bir şekilde ele alınması gerekiyor.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER