Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Rusya’ya, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından açıklanan barış planını destekleme çağrısı yaptı.Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının Ukrayna’ya ilişkin kararında, tüm taraflardan ateşkesin gereklerini yerine getirmesi istenirken Rusya’nın Ukrayna sınırından yasa dışı savaşçıların, silahların ve ekipmanların akışını durduracak etkili önlemler alması talep edildi.
Rusya, etkisini kullansın
AB, Rusya’nın ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanması, Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmeyi sürdürmesi ve yenilerini sınıra yığmaması gibi isteklerini yineledi. AB’nin olası hedef odaklı önlemler konusundaki hazırlıklarına atıf yapılan kararda, “bu adımların Doğu Ukrayna’daki olayların gerektirmesi halinde atılabileceği” hatırlatıldı.
AB'nin Ukrayna misyonu
Kırım’ın ve Sivastopol’un yasa dışı şekilde Rusya topraklarına katılmasına yönelik kınamasını ve bu adımı tanımayacağını hatırlatan AB, bu iki bölge çıkışlı, menşe şahadetnamesi Ukrayna hükümeti tarafından verilmemiş ürünlerin 25 Haziran’dan itibaren Birlik ülkelerine ithalini yasaklama kararı aldı.
AB, Ukrayna’ya, polis ve hukukun üstünlüğünün de dahil olduğu sivil güvenlik sektörü alanındaki reformlara destek olmak amacıyla Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) misyonu oluşturma konusunda anlaştı.
Adım atılmaması yaptırım nedeni olur
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ukrayna tarafından hazırlanan barış planı konusunda Rusya'nın işbirliğini beklediklerini, bu adımın atılmaması halinde ise yeni yaptırımların devreye sokulacağının sinyalini verdi.
Şu aşamada AB açısından en önemli sorunlardan birini Ukrayna sınırından silah akışı ve militan geçişinin sürüyor olması oluşturuyor. AB, Rusya'dan ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanarak bu geçişlerin sona erdirilmesini sağlamasını istiyor.
Lüksemburg'daki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Rusya'nın bu konuda propaganda savaşını tam gaz sürdürdüğünü belirtti. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da Rusya'ya daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için militanların ve ağır silahların geçişini durdurması çağrısında bulundu.
Ek yaptırımların hazır
Başından bu yana Rusya'ya karşı sert yaklaşım benimsenmesinden yana tavır koyan İngiltere'nin Dışişleri Bakanı William Hague, ek yaptırımların hazır olduğunu ve gerekmesi halinde bunların uygulanacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyleyerek "Rusya'nın barış planını desteklemesini bekliyoruz" dedi.
AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'a davet ettiği yeni Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlov Klimkin, "28 ülke dışişleri bakanları barış planına şartsız olarak destek verdi. Bu bizim için kritik öneme sahip" dedi.
Ukrayna'nın AB ile 27 Haziran'da Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) imzalayacağını, vize muafiyeti sürecinde de ikinci aşamaya geçeceklerini hatırlatan Klimkin, dayanışma göstergesi olan kapsamlı desteğin tüm bakanlarca dile getirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Barış planına tam bağlılık
Ukrayna'da barış planına tam bağlı olduklarını ve bunu iyi niyetle uygulamak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Klimkin, "Bu planı uygulamak için alandaki durumu etkilemesi ve barış planına destek amaçlı açık bir siyasi mesaj vermesi için Rusya'ya da ihtiyacımız var. AB, durumu değiştirme yeteneğine sahip herkes üzerinde baskıyı sürdürmeli" diye konuştu.
AB dışişleri bakanlarının, toplantı sonucunda güçlü bir karar metnine imza atması ve Ukrayna hükümetinin onay vermediği Kırım çıkışlı ürünlerin ithalatına yasak getirmesi öngörülüyor.
Ukrayna'daki gelişmeler bağlamında şu ana kadar Rusya'ya, bazı bireylere yönelik olarak Birlik ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması önlemlerini içeren yaptırımlar uygulayan AB, 26-27 Haziran'da Brüksel'de düzenlenecek AB Zirvesi'nde durum değerlendirmesi yaparak ekonomik unsurlar içeren üçüncü aşama yaptırımların devreye sokulup sokulmayacağına karar verecek.