ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Ağustos 2014 Cuma 11:45

AB'den Rusya'ya Ağır Yaptırım

ABden Rusyaya Ağır Yaptırım

Avrupa Birliği, Ukrayna'daki isyancıları destekleyen Rusya'ya silah satışını kısıtlayacak ve beş büyük Rus bankasının finansmana erişimini engelleyecek yaptırımları içeren yasayı dün akşam yayımladı.


AB'nin şu ana kadar Rusya'ya uyguladığı en ağır yaptırımları getiren yasa, Rus bankalarının Avrupa sermaye piyasalarından fon sağlamasının önüne geçiyor. Ayrıca silah satışlarını sınırlarken, petrol sektörüne yüksek teknoloji ürünlerinin satışını da yasaklıyor. Yasa bugün yürürlüğe girdi.

AB'nin resmi gazetesinde dün yayımlanan kanuna göre beş bankanın arasında Denizbank'ın ana ortağı ve Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ile VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB) ve Rusya Ziraat Bankası (Rosselkhozbank) bulunuyor. AB'nin Rusya'ya yönelik politikasını temelden değiştirdiğine işaret eden yaptırımlara göre AB vatandaşları ve şirketler, beş Rus bankası veya aracıları tarafından ihraç edilen vadesi 90 günden uzun menkul kıymetleri satın alamayacak.

Rus bankalarının AB'deki iştirakleri yaptırımlar kapsamına alınmıyor, ancak iştiraklerin Rusya'daki ana şirketlerinin yaralanacağı sermaye aracı ihracına izin verilmiyor. Rusya ile derin ticari ilişkileri bulunan Avrupa ülkeler, daha önce ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını aynı ölçekte kabul etmeye yanaşmıyordu.

"Rusya, Malezya uçağının düşürülmesinden Ukrayna'yı sorumlu tutuyor"

Ancak Ukrayna'nın doğusunda Malezya havayollarına ait bir yolcu uçağının düşürülmesinin ardından AB'nin Rusya'ya yönelik tavrında önemli değişiklik oldu. Batılı ülkeler uçağın Rusya tarafından isyancılara verilen bir füze tarafından vurulduğunu düşünürken, Moskova 298 kişinin öldüğü uçağın düşmesinden Ukrayna ordusunu sorumlu tutuyor.
Rusya 28 AB ülkesinin üzerinde anlaştığı yaptırımları "yıkıcı ve basiretsiz" olarak nitelerken, Ukrayna'nın doğusunda Kiev'e bağlı güçlerle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar devam ediyor.

AB yetkilileri yaptırımların Rusya'ya azami zorluk getirecek, Avrupa Birliği'ne ise asgari maliyet yaratacak biçimde hazırlandığını belirtiyorlar. Adının açıklanmasının istemeyen bir AB yetkilisi, "Elbette bir etkimiz olacak. Rusya üzerinde son derece ağırlıklı ve somut bir etkimiz olacak" dedi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER