ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Aralık 2014 Perşembe 17:00

AB'den İtalya'ya uyarı

ABden İtalyaya uyarı

AB'den İtalya'ya bütçe konularında uyarı geldi.


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Matteo Renzi liderliğindeki İtalyan hükümetini, AB'nin bütçe konusundaki kurallarına uymaya davet etti ve aksi halde sonuçların hoş olmayacağını söyledi.

AB içinde mali ekonomik krizden kurtulmak için Almanya'nın tavizsiz şekilde savunduğu sıkı mali disiplin içeren tasarruf ağırlıklı programlar yerine esnekliği savunan ve bu yönde 2015 bütçeleri hazırlayan İtalya ve Fransa'ya, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ardından bir uyarı da AB Komisyonu Başkanı Juncker'den geldi.

Almanya Başbakanı Merkel'in önceki gün İtalya ve Fransa'nın krize karşı hayata geçirdiği reformların yetersiz olduğuna dair yaptığı eleştiriyi destekler nitelikte bir çıkış yapan AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Eğer İtalya ile Fransa istikrar ve büyüme konularındaki reformları hayata geçirmezse sonuçları nahoş olur" dedi.

Juncker, her iki ülkeyi de AB'nin bütçe kurallarına uymaya davet ederken, bu iki ülkeye güvenmek zorunda olduklarını belirtti.

 İtalya'dan yanıt: "Dikteyi kabul etmeyeceğiz"

AB Komisyonu Başkanı'nın bu çıkışına, İtalya Ekonomi Bakanı Piercarlo Padoan'dan yanıt geldi. Padoan, herhangi bir dikteyi kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, "Reformları, AB için değil, gerekli oldukları için yapacağız" dedi.

Avrodan çıkış için kampanya

Öte yandan, mali krizin etkisiyle son seçimde aldığı tepki oylarıyla anamuhalefet partisi konumuna kadar yükselen eski komedyen Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi, İtalya'nın avrodan çıkması için referendum yapılması yönünde kampanya başlattı.

Grillo, toplayacakları 3 milyon imzayla Aralık 2015'te avroyu referanduma götüreceklerini ve referandumda da İtalya'ya zarar veren avrodan kurtulacaklarını söyledi.

Avroya karşıtlığıyla bilinen bir diğer parti Kuzey Birliği'nin lideri Matteo Salvini de Grillo'nun avrodan çıkış için dile getirdiği referandumu zaman kaybı olarak niteleyerek, Grillo'yu halkla dalga geçmekle suçladı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER